Проживання поблизу ринку — не дуже приємна справа. У цьому переконалися жителі багатьох багатоповерхівок, які розташовані впритул до привокзального базару Чернігова. Така ж сама ситуація виникла і в Ічні. Тут теж є ринок. Однак чимало бабусь продають городину, квіти по дорозі до нього. Є в цьому місці і лотки приватних підприємців.

«Шановна редакціє! — пише до «Голосу України» ічнянка Є. Пономарьова. — До вас звертаються мешканці будинку № 34. Під нашими вікнами стихійний ринок. Не дає він нам ні спати, ні відпочивати, ні дихати. Шум, галас, гармидер, після торгівлі — смітник. Скільки нам ще терпіть, ми не знаємо. Зверталися до всіх районних органів. Ось що вони нам відповіли:

1. Міліція сказала, що це не її компетенція.

2. Прокурор сказав, що він не може заставити виконувати рішення сесії міської ради.

3. Суддя сказала, щоб шукали адвокатів і подавали в суд.

4. Районна рада сказала, що вона тут ні при чому.

5. Районна адміністрація сказала, що за місто відповідає міська рада, голова міста...»

Скаржниця надіслала в редакцію і рішення сесії Ічнянської міської ради від 24 липня 2001 року, яким наказувалося «припинити виїзну та виносну торгівлю продуктами харчування на вулиці Леніна, що прилягає до колгоспного ринку». Депутати 10 липня 2003 року прийняли рішення «Про заборону торгівлі на стихійному ринку на вулиці Леніна, що прилягає до СП «Ринок». У ньому є такі пункти:

«1. Заборонити виїзну, виносну торгівлю та торгівлю з лотків на вулиці Леніна, що прилягає до СП «Ринок».

2. Рекомендувати РВ УМВС, санітарно-епідеміологічній станції Ічнянського району, управлінню державної ветеринарної інспекції району притягувати до адміністративної відповідальності осіб, які порушують правила торгівлі, санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні вимоги».

Минуло три роки, але рішення так і не виконується. Чому? У місті вже новий міський голова — Григорій Герасименко. Йому й адресуємо це важке запитання.

— Рішення сесії справді не виконується, — сказав він. — Бо ще будинку не було, а тут торгували місцеві жителі городиною, молоком, квітами. Склалась певна традиція, яку важко зламати. До того ж, це питання постійно порушують перед різними інстанціями два-три пенсіонери з цього будинку. У мене ж є лист представників 11 квартир про те, що вони не забороняють підприємцю займатися торгівлею навпроти їхніх помешкань. Крім цього, і в самому будинку дещо інша ситуація, ніж була три-чотири роки тому. Перший його поверх повністю зайняли три магазини. Тобто квартири переобладнані під торгові заклади. Так розпорядилися своїми помешканнями їх власники.

— Отже, фактично рішення сесії від 10 липня 2003 року відмінило життя?

— Офіційно його ніхто не відміняв. Проте цього літа ми дали дозвіл підприємцям торгувати овочами з кінця серпня по жовтень у цій вуличці. Адже у вихідні ринок не може прийняти всіх бажаючих продавати. Загалом же розбираємося з цією територією. З’ясувалося, одна частина вулиці належить райспоживспілці, бо там їхній магазин. Вони поставлять на своїй території торговельні прилавки. Будуть стежити за чистотою, за сплатою торгового збору. Це, на мій погляд, припинить той безлад, який існував. Я вважаю, що не штрафами, санкціями, а саме ось таким способом слід вирішувати проблеми на приринковій території.

Що ж, можливо, такий підхід більше відповідатиме інтересам громади, ніж пускання цієї справи на самоплив. Чистота, порядок довкола будинку № 34 зрештою припинять нарікання вимогливих громадян.

Чернігівська область.