Настав час закінчувати довгобуди. Насамперед — освітянські. Тож особливою радістю це буде для маленьких діток — учитися в новій, теплій і затишній школі.

На Хмельниччині більш як вісім десятків шкіл-довгобудів. Цьогоріч їх стане на дві менше. Після пожежі відновили освітній заклад у Петрашах, що у Віньковецькому районі. А нещодавно новосілля справили 117 школярів та 18 педагогів Подільської загальноосвітньої школи, що на Кам’янеччині. І дорослі, і діти працювали тут усією громадою, щоб швидше ввести в дію нову школу. Підрядник — приватне підприємство «Віват» — мав лише чотири місяці на всі роботи, тож його працівники трудилися часто й уночі. Адже до 31 грудня треба було освоїти з держбюджету один мільйон 400 тисяч гривень. Додав і район свою частку — 140 тисяч гривень.

— А в 2007 році такий само довгобуд, — каже начальник обласного управління освіти та науки Сергій Вознюк, — завершимо спільними зусиллями в сусідній Крушанівці. Бо коли немає в селі школи — не буде й села. Маємо створити належні умови для освіти всім дітям. А батьків просимо постаратися, щоб учнів не меншало, бо цього року область не дорахувалася більше шести тисяч школяриків.

Чи думав про таке колись єпископ Подільський та Брацлавський Іоаникій?! Саме з його легкої руки, його ж коштом у 1792 році в селі Привороття (нині Подільське) було засновано парафіяльну школу. 1882 року відчинила двері початкова — для дітей заможних селян, а 1897-го — церковнопарафіяльна для дівчат. А вже в 1914 році тут було відкрито перше в Подільській єпархії духовне чоловіче училище. Тож скільки грамотних та вивчених вийшло з дверей у широкий світ! Лише за останні 15 років — 230 випускників, серед яких 29 медалістів. Дворище та стіни історичного «комплексу» донедавна служили й сьогочасній дітворі, але частина стелі не витримала...

14 років тому заклали перший камінь у фундамент нової школи керівник місцевого господарства Олександр Вольський та директор школи Василь Кривак. Зашкодила криза, яка відкинула далеко за межу бідності не одне Подільське — всю державу. А потім подолян «нагрів» попередній горе-підрядник, якому довелося відповісти перед законом. І увесь цей час діти мусили сидіти за партами в аварійному приміщенні.

Перший урок у новій школі був щедрим і веселим. Гості привезли новоселам і холодильник, і музичний центр, і телевізор... Особливо тішить котельня, яка працює вночі на електриці за недорогим тарифом і потребує утричі менше коштів, ніж традиційна вугільна.

На подвір’ї представник галузевого міністерства Лілія Мартинюк, голова облдержадміністрації Олександр Буханевич та заступник голови обласної ради Олег Хавронюк посадили кущ калини. А, перерізавши символічну синьо-жовту стрічку, рушили на оглядини. І влаштували учням справжній іспит, практично з усіх предметів. Особливо хитромудрі задачки та запитання ставив Олег Хавронюк. Він та Олександр Буханевич засперечалися: за першою чи за останньою партою виростають відмінники? Голова ОДА зізнався, що в дитинстві, як правило, «сідлав» останню. А заступник голови облради вважає, що йому допомогла перша. Подільські школярі, витримавши «екзаменаційну» атаку від обох, зрозуміли: грає роль не парта, а бажання сумлінно вчитися. До цього закликають і слова українського пророка Тараса Шевченка, викарбувані на фасаді школи: «І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь».

Хмельницька область.