Останній тиждень нинішнього року народні депутати України працюють у парламентських комітетах і фракціях.

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження несанкціонованого прослуховування телефонних розмов. Необхідність прийняття цього закону виникла у зв’язку з тим, що на практиці виявлено цілу низку неузгодженостей законодавства, які потребують врегулювання для недопущення зловживань та порушення конституційного права громадян на недоторканність особистого життя, таємниці листувань, телефонних розмов тощо. Зміни уточнюють чинні редакції законодавчих актів у частині недопущення протиправного прослуховування телефонних розмов та зняття інформації з каналів зв’язку, в тому числі й мобільного зв’язку.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо регіональних мов та мов меншин. Законопроектом пропонується надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо визнання регіональних мов та мов меншин такими, які є поширеними на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Однак під час обговорення народні депутати вказували на те, що в законопроекті не виписано механізм такого визнання. Крім того, не зрозуміло, як вирішуватимуться ситуації, наприклад, коли обласна рада визнає певну мову поширеною на території області, але сільська рада прийме інше рішення. Мало того, така ситуація може призвести до національної ворожнечі. Комітет вважає за доцільне розглянути доопрацьований законопроект після прийняття закону «Про мови».

Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України. Документ передбачає вдосконалити порядок касаційного та апеляційного оскарження судових рішень, а також порядок оскарження судових рішень у зв’язку з винятковими обставинами.

Комітет із питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про недержавне пенсійне забезпечення». За словами народного депутата Віталія Хомутинніка, змінами передбачається впорядкувати діяльність недержавних пенсійних фондів з урахуванням специфіки різних їх видів, врегулювати окремі неузгодженості щодо відносин між учасниками та вкладниками недержавних пенсійних фондів і радами недержавних пенсійних фондів. Зокрема, встановлюються рівні вимоги до компаній з управління активами та професійних адміністраторів щодо надання послуг з адміністрування пенсійних фондів, а також посилюються вимоги щодо цих фінансових установ у процесі здійснення ними діяльності у сфері недержавного пенсійного забезпечення.

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти в цілому доопрацьований проект закону про внесення змін до Закону «Про господарські товариства». Документ передбачає зниження планки кворуму з 60 до 50 відсотків на повторних загальних зборах акціонерів господарських товариств, якщо перші збори не відбулися через неучасть у них необхідної кількості акціонерів.

За повідомленнями Інформуправління Верховної Ради.