Сьогодні відбудеться перше після виборів Президента засідання Верховної Ради України. Які питання депутати планують розглянути першочергово, ми розпитали у представників різних політичних сил. Щоправда, на момент опитування робота над формуванням порядку денного ще тривала. Проте всі депутати одностайні: нині час для конкретних дій, саме цього від них очікують громадяни.

За словами Сергія Капліна («УДАР»), який щойно повернувся з округу, в людей на місцях великі очікування. Тому вже тепер, до інавгурації Президента, потрібно говорити про конкретні речі.

На переконання депутата, найперше, що мають зробити, — це навести порядок у парламенті. З тим, щоб коаліція виконувала свої функції. Крім того, упевнений С. Каплін, обранці з урахуванням нових можливостей, які з’явилися після президентських виборів, мають обговорити ситуацію, що склалася на сході. «Можливо, заслухати народного депутата Петра Порошенка з приводу його перших кроків, навіть до інавгурації, щоб ми не втрачали час. Адже люди голосували таким чином, щоб не знадобився другий тур. Вже нині, не відкладаючи питання до парламентських виборів, депутати мають стати відповідальними й разом з урядом і новим Президентом, знову ж таки, не чекаючи інавгурації, почути один одного, обговорити, прийняти стратегію реформ у економіці, — сказав він. — Питання безпеки, безумовно, дуже важливі, але країні, зокрема сходу, потрібно дати чіткі сигнали, що в Україні відбудуться реформи».

Своєрідний план реформування країни, наголосив С. Каплін, всіляко має підтримати парламент. За підрахунками депутата, для цього щотижня потрібно буде ухвалювати по 20—30 законів. «Сподіваюся, що Петро Порошенко стане українським Рузвельтом», — зауважив він.

На думку парламентарія, на пленарному засіданні порушуватимуться також і теми «санітарного характеру» — позбавлення повноважень депутатів, які своєю діяльністю дестабілізують ситуацію або навпаки стримують процес реформування. «Таких питань дуже багато, і недопустимо платити зарплату тим, хто руйнував країну. За ці гроші можна врятувати життя людей, придбавши бронежилети, озброївши наших хлопців-строковиків, які захищають державу», — сказав він.

Андрій Павловський («Батьківщина») зауважив, що формування порядку денного обговорюватимуться на засіданні фракції, проте вже нині він упевнений: пріоритетом мають стати важливі законопроекти економічного спрямування, а також щодо посилення обороноздатності країни.

Водночас, як повідомив Михайло Чечетов (Партія регіонів), насамперед депутати мають заслухати голову Центральної виборчої комісії щодо перебігу виборчої кампанії. Саме таке рішення обранці ухвалили на нараді під керівництвом Голови Верховної Ради Олександра Турчинова.

Крім того, сесія заслухає інформацію міністра освіти і науки про ситуацію з випускниками у Донецькій та Луганській областях. «Незабаром має розпочатися зовнішнє незалежне оцінювання, але фактичної можливості його провести немає. Міносвіти вже придумало алгоритм, який би не утискав інтереси дітей Донбасу стосовно вступу до вишів. Тому вирішили запросити міністра освіти, щоб заслухати, які заходи вживатиме міністерство для того, щоб створити рівні умови для вступу у вузи для всіх випускників, у тому числі й з Донбасу», — уточнив він.

Решта питань, які планується розглянути, за словами регіонала, не матимуть резонансного характеру. Але частина з них пов’язана з посиленням обороноздатності країни.

Що ж до позбавлення мандатів деяких депутатів, то ця тема навряд чи підніматиметься, вважає М. Чечетов. Адже тут чітко має бути дотримана процедура. Інакше буде порушено Регламент, уточнив він.

Парламентарій нагадав, що наступний тиждень також пленарний. А, орієнтовно, 5 або 10 червня може відбутися інавгурація Президента.

Записала Олена РОМАШКІНА.