Однією з головних подій року, що минає, ділова спільнота на правління УСПП визначила поновлений діалог «Бізнес і влада — партнери» за участі Президента країни. Нині над реалізацією пропозицій, які виникли у ході зустрічі промисловців, підприємців і високопосадовців, працює спеціальна робоча група. Особливої уваги цього року союз приділяв протидії процесам, пов’язаним із спробами незаконного перерозподілу власності. Було остаточно завершено розробку концепції корпоративної безпеки та сформовано відповідну раду на чолі із президентом УСПП Анатолієм Кінахом.

До цього варто додати, що за наполегливої ініціативи народних депутатів — промисловців і підприємців — Верховною Радою нарешті прийнято закон, який спрямовано на боротьбу із рейдерством. Правління звернулося до Віктора Ющенка із проханням підписати цей акт, адже його норми значно ускладнять зазіхання на чужу власність. Ним передбачено, що спори між юридичними особами, які є учасниками процесу, розглядатимуться господарським судом за місцем розташування товариства згідно з відомостями Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Виключатиметься можливість «копіювання» судових рішень, навмисного затягування судових процесів.

Ще з осені УСПП ініціював створення реєстру неправомірних суддів і неправомірних рішень судів з приводу переділу власності. Правління вирішило звернувся до Верховного Cуду з проханням на своєму пленумі дати таким судам належну оцінку.

Як зазначалося на засіданні, критичною залишається ситуація з відшкодуванням ПДВ. За даними ДПА України, станом на 1 листопада 2006 р. заборгованість сягнула 7,2 млрд. грн., прострочені виплати становлять 0,5 млрд. Представники УСПП увійшли до складу робочої групи під головуванням секретаря РНБОУ щодо вирішення нагальних проблем адміністрування ПДВ. Крім того, УСПП запропонував скласти реєстр «видатних» боргів з ПДВ — готувати перелік підприємств, яким заборгувала держава, і регулярно оприлюднювати його.

Ще однією темою правління УСПП стала проблема трудових ресурсів. За статистичними даними, більш як 4 млн. українців працює за кордоном. На думку президента УСПП Анатолія Кінаха, сьогодні представники влади схильні розглядати проблему дещо спрощено. «Україна дискутує з приводу мінімальної місячної зарплати на рівні 80 доларів США, тоді як в Польщі вона становить — 350, в Португалії — 570 доларів, в країнах Балтії вона з 1 січня 2007 року затверджується на рівні 250 доларів», — сказав лідер ділової спільноти. Наші кваліфіковані і молоді трудові кадри вимушені шукати долі за кордоном, водночас звільняючи місця для некваліфікованої робочої сили з країн третього світу.

«Мова повинна йти не про застосування популістських заходів, а про те, щоб держава розробила чітку політику подолання бідності, зростання вартості кваліфікованої робочої сили, зниження навантаження на фонд оплати праці, поглиблення пенсійної реформи для створення робочих місць в Україні, формування європейських стандартів вартості робочої сили в країні», — наголосив А. Кінах.

УСПП ініціюватиме розгляд питання про стан трудового потенціалу та необхідність формування європейських стандартів вартості робочої сили в країні на засіданні РНБО.