У пошуку позитиву

Проведення вільних демократичних виборів до парламенту, внесення змін до Конституції і неузгодженість дій демократичних сил. Такі головні політичні підсумки 2006 року назвав лідер фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко.

Народний депутат вважає, що зміни до Конституції — це політико-правовий хаос, що стає дедалі помітнішим для простих громадян. І це дуже небезпечно. «Роз’єднаність демократичних сил — це урок для всіх, хто хотів би зробити висновки зі зроблених помилок і забезпечити нову якість демократичної платформи», — додав парламентарій.

Лідер фракції висловив надію, що 2007 рік стане «роком пошуку позитивних рішень і виходу на європейську якість політики». Щоправда, може продовжитися і політична боротьба. У разі скасування політреформи або «виходу на нову якість Конституції», що буде предметом компромісу всіх сторін, країна може одержати можливість до наступних президентських виборів думати про прийняття нових економічних законів і проведення економічних реформ.

«Однак якщо між політичними силами не буде знайдено компроміс, ми всі можемо стати учасниками дострокових парламентських виборів», — підкреслив він. А вірогідність їх проведення, за його словами, висока.

«Конфронтація для нас не є самоціллю, — зауважив лідер «нашоукраїнців». — Ми хотіли б наведення елементарного порядку в питанні повноважень влади — і центральної, і місцевої».

Спроби скасувати реформу — шантаж

Політичним шантажем назвав лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко спроби скасувати конституційну реформу.

«На мій погляд, іде політичний шантаж у боротьбі між інтересами фінансово-політичних груп, що може призвести до того, що за столом переговорів вони домовляться між собою про розподіл власності, сфер впливу і джерела своїх прибутків», — зазначив народний депутат в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, в руках Президента — «слухняний Конституційний Суд», йому підконтрольні щонайменше 12 суддів, яких було призначено за квотою глави держави. Нині, за словами лідера комуністів, ставки за скасування політичної реформи доходять до 5 млн. доларів суддям.

Причина скасування конституційної реформи, переконаний Петро Симоненко, — «не її змістовний бік, а процесуальний: в яких умовах приймалися зміни до Конституції і в якому пакеті голосувалися». Він упевнений, що «рівень цинізму тих, хто шукає в КС відповідь на це запитання, свідчить про те, що це не боротьба за чистоту конституційного процесу, а боротьба за владу».

«Дострокові вибори лише тоді принесуть користь, коли вони будуть об’єктивно відображати те, що відбувається в суспільстві», — підкреслив парламентарій. Нині 90 відсотків населення живуть бідно, а 10 відсотків — дуже багаті, і якщо дострокові вибори дали б можливість представити в парламенті в такій само пропорції депутатів, що відображають інтереси малозабезпеченого населення, тоді парламент представляв би інтереси всього суспільства.

«У цій ситуації розмови про дострокові вибори ведуться лише для того, щоб переділити владу від одного клану іншому. Народ України буде від цього тільки страждати», — зазначив він.