Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту відхилити проект закону про об’єкти національного надбання та інше майно, що може перебувати винятково у державній або комунальній власності.

Документом пропонується визначити об’єкти національного надбання та іншого майна, що може перебувати винятково у державній або комунальній власності, та регулювання правових, економічних, організаційних основ володіння, користування та розпорядження таким майном. На засіданні комітету зазначалося, що положення законопроекту є недостатньо коректною спробою кодифікації норм законодавства у частині визначення об’єктів, які можуть перебувати винятково у державній або комунальній власності.

***

Комітет з питань європейської інтеграції рекомендує направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до Закону «Про рослинний світ» (щодо поліпшення охорони рослинного світу). На засіданні комітету зазначалося, що законопроект належить до сфери довкілля, яка є пріоритетною щодо здійснення адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

На думку народних депутатів, законопроект потребує також конкретних пропозицій щодо змін до чинних законів, а не загального фіксування їх необхідності.

***

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо оподаткування предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату).

У законопроекті пропонується запровадити спеціальний режим оподаткування діяльності з предметами мистецтва, колекціонування та антикваріату, придбаних на законних підставах за умови документального підтвердження факту їх придбання. Це сприятиме не тільки поверненню та поповненню культурної спадщини в Україні, а й створенню приватних колекцій, приватних музеїв, що допоможе у справі культурної освіти наших громадян та духовного розвитку нашого суспільства.

***

Комітет з питань економічної політики підтримує проект закону про внесення змін та доповнень до статті 1 Декрету Кабінету Міністрів України «Про впорядкування діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, створених за участю державних підприємств». З метою забезпечення розвитку вітчизняного літакобудування законопроектом пропонується дозволити підприємствам, які здійснюють реалізацію міжнародних літакобудівних проектів розробки державного підприємства «Авіаційний науково-технічний комплекс ім. О. К. Антонова», бути засновниками інших підприємств будь-яких організаційних форм та видів.

***

Комітет з питань науки та освіти провів за участю лідерів студентських самоврядних організацій засідання «круглого столу» на тему «Студентське самоврядування: проблеми законодавчого забезпечення». На зустрічі, зокрема, йшлося про можливість і потребу активного залучення студентської молоді до розв’язання своїх нагальних проблем під час навчання у вузах, а також законодавчі гарантії першого робочого місця для молодих фахівців після закінчення інститутів та університетів, кредитування на здобуття вищої освіти та придбання житла тощо. Народні депутати, зокрема, наголошували на тому, що в держбюджеті на наступний рік передбачено зростання стипендій для студентів, закладено кошти на комп’ютеризацію навчальних закладів, реконструкцію гуртожитків.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України та інформагенств.