На цьому наголосив голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Микола Томенко під час своєї доповіді на парламентських слуханнях «Про становище молоді в Україні (щодо підтримки молодої сім’ї, посилення соціального захисту дітей та молоді у 2001—2006 роках)».

За словами голови комітету, однією з найболючіших проблем для молоді залишається працевлаштування. Микола Томенко звернув увагу на те, що в Україні серед тих, хто виїжджає за кордон працювати, — більше половини молодих людей. Отже, наша держава якщо не сприяє, то принаймні не заперечує проти того, що найбільш активна частина суспільства працює на інші країни. Одним із виходів з такої ситуації, на думку Томенка, може стати прийняття закону, яким би закріплювалися певні пільги, преференції та повага від держави до роботодавців, які надають робочі місця молодим людям.

Проблемою, за його словами, залишається і стрімке зменшення кількості повних молодих сімей (навіть незважаючи на нову норму закону, за якою молодою вважається людина до 35 років) та одночасне зростання кількості неповних, розлучених сімей. «Максимальна кількість розлучень, за статистикою, припадає саме на молоді сім’ї. Це змушує нас говорити не лише про економічне стимулювання молоді, а й про світоглядні та ціннісні стимули важливості ролі сім’ї та дитини в житті людини», — вважає Микола Томенко. Значну роль у цьому сенсі він відводить інформаційній та рекламній кампанії засобів масової інформації, які популяризують та роблять модним зараз, на жаль, судячи з реклами, — «душевну компанію» навколо пляшки пива чи горілки з друзями і тому подібне.

«Підтримка молодої сім’ї житлом є також надзвичайно важливою. Проблема розподілу молодіжних кредитів, їх економічне забезпечення з боку держави вимагає принципово іншого підходу до цієї проблеми», — вважає Микола Томенко. Він повідомив, що зараз триває робота над вирішенням питання ефективного кредитування молоді в Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму та в Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту. Вона спрямована на те, щоб державна програма молодіжного кредитування забезпечувала житлом усі молоді сім’ї, які цього потребують, а не тих, хто зміг без черги «купити» собі пільговий кредит.

Микола Томенко звернув увагу і на освітню проблему. «Якщо сьогодні, крім навчання, ми продовжуватимемо ігнорувати соціально-побутові умови студентів, то про якісну освіту можна забути», — вважає народний депутат, зауваживши, що сьогодні проблемою є навіть отримання достовірної інформації про кількість гуртожитків в Україні та їх стан. Крім того, невирішеним залишається питання, як молодих освічених людей після закінчення вузу не примушувати, а запрошувати працювати в сільську місцевість. На думку голови комітету, в цьому може допомогти соціальна політика уряду, яка буде спрямована на підтримку таких молодих людей.

Голова комітету також звернув увагу на неефективне використання органами місцевого самоврядування державних коштів, що виділяються на реалізацію молодіжних проектів. Для прикладу він навів ухвалене днями рішення Київради, яка запланувала витратити з міського бюджету 5,5 мільйона гривень на святкування Дня Києва, де пріоритетними будуть масові та концертні заходи для молоді. «Цілком очевидно, що концерти для молоді можна організовувати за спонсорські кошти, а бюджетні витрачати на соціально-побутові проблеми тієї ж молоді», — вважає народний депутат.

Підсумовуючи, Микола Томенко зазначив, що коли здоровий спосіб життя, спорт та фізична культура не стануть модними серед молоді, нас чекають сумні наслідки. «Адже якщо спільною, загальнодержавною ідеєю всіх політичних сил, всіх структур влади і місцевого самоврядування буде успішна, здорова, освічена і культурна нація, тоді в нашої країни буде шанс на майбутнє. І молоді люди не сподіватимуться на працевлаштування за кордоном, а залишатимуться в Україні та гордитимуться нею», — зазначив Микола Томенко.