Надто вже багато людей приховують правду

Слідство поки що не має даних про те, хто і коли отруїв Президента України Віктора Ющенка, заявив заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». «Сьогодні слідство не має у своєму розпорядженні даних про те, хто, як і коли отруїв Президента. І жодна зі спецслужб країни — ані СБУ, ані МВС, ані розвідка — не дала нам інформації про це», — сказав Р. Кузьмін. Він також зазначив, що «не задоволений якістю слідства у цій справі». За словами заступника генпрокурора, не можна говорити про єдину версію — отруєння на дачі екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка, а коло потенційних підозрюваних на даний момент досить широке — майже 20 чоловік.

Ренат Кузьмін також заявив, що плівки екс-майора держохорони Миколи Мельниченка мають вагоме значення в розкритті «справи Гонгадзе» при розслідуванні версії про спробу дискредитації колишнього Президента України Леоніда Кучми й екс-міністра МВС Юрія Кравченка. За твердженням заступника генпрокурора, відпрацьовування слідством версій, відмінних від усім відомої «Кучма — замовник, Кравченко — організатор, Пукач (екс-начальник департаменту зовнішньої розвідки МВС) — виконавець», наштовхується на серйозну протидію окремих політичних сил. Р. Кузьмін висловив здивування тим фактом, що М. Мельниченко й досі не передав слідству ані оригінали плівок, ані самого пристрою, з допомогою якого вів запис.

«Надто вже багато людей приховують правду, великі сили задіяно, щоб не дати слідству розкрити цей злочин і відповісти на запитання, що саме відбулося насправді», — резюмував заступник генпрокурора.

Якщо вдарить грім...

Процедура проведення позачергових виборів народних депутатів України з законодавчої точки зору досить складна, і без внесення змін до відповідного закону провести їх сьогодні практично неможливо. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович в інтерв’ю журналові «Фокус», розміщеному на офіційному веб-сайті ЦВК. При цьому він зазначив: якщо таке рішення все ж буде прийнято, то, безумовно, Центрвиборчком шукатиме вихід із ситуації, що склалася, навіть при чинному законодавстві. На сьогодні виборчий закон передбачає, що позачергові вибори до парламенту повинні бути проведені не пізніше, як через два місяці після їх призначення. «Це надто короткий термін, що потребує надлюдських зусиль від організаторів виборів», — вважає Я. Давидович.

За словами голови ЦВК, за попередніми підрахунками такі вибори коштуватимуть державі близько 355 млн. гривень.

Водночас, за даними соціологічного опитування компанії «ФОМ-Україна», ідею розпуску Верховної Ради та проведення дострокових парламентських виборів підтримують лише 28,2% респондентів. При цьому 42,5% опитаних вважають, що дострокові вибори не зможуть розв’язати конфлікт між Президентом України Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Віктором Януковичем.

Принципи громадського мовлення

Національна комісія із затвердження свободи слова та розвитку інформаційної сфери при Президентові України погодила дев’ять принципів ведення стандартів громадського телерадіомовлення.

Зокрема, громадське мовлення має створюватися замість державного на його базі й бути незалежним від органів влади. На каналі громадського мовлення обов’язково повинно бути сформовано колегіальний орган управління, котрий приймає рішення про призначення та звільнення керівництва ЗМІ. У формуванні такого колегіального органу беруть участь Президент України, Верховна Рада та громадські організації. Мовники мають щорічно звітувати перед громадськістю, главою держави та парламентом. Окрім того, згідно із затвердженими принципами, незалежність громадського мовлення має бути закріплено на законодавчому рівні.