Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, перебуваючи в Ашгабаті на похороні президента Туркменистану Сапармурата Ніязова, заявив про те, що поставки туркменського газу в Україну в 2007 році становитимуть 38 млрд. куб. м, а ціна туркменського природного газу з урахуванням транспортування залишиться незмінною — 130 доларів за 1 тис. кубометрів. «На гірше не розраховуємо», — коротко оцінив підсумки переговорів з віце-прем’єром, міністром нафтогазової промисловості і мінеральних ресурсів Туркменії Курбанміратом Атаєвим український прем’єр. Тим часом експерти стверджують, що підтверджені Туркменистаном обсяги на 4 млрд. кубометрів менші планованих, про які раніше заявляв міністр палива й енергетики Юрій Бойко. А це може призвести до необхідності додаткового заміщення відсутніх обсягів газу російським «Газпромом».

Український уряд уже провів зустріч із представниками «Газпрому» і «РосУкрЕнерго», на якій Віктор Янукович зажадав підписання меморандуму з урядом України, в якому, на думку прем’єра, слід зазначити визначення ціни природного газу і гарантії його постачань.

На похорон лідера Туркменії Сапармурата Ніязова, що відбувся в неділю, спочатку планував полетіти Президент України Віктор Ющенко. Однак незабаром його плани помінялися: у суботу в Ашгабад відправився прем’єр Віктор Янукович. Жалоба не перешкодила переговорам з туркменськими міністрами, і Янукович відразу відрапортував, що умови постачання газу в 2007 році для України не зміняться.

А в цей час у Київ нагрянули представники туркменської опозиції. Мету свого візиту гості не приховували: «Хочемо одержати підтримку українських політиків і громадськості». Голова опозиційної партії «Туркменістан», колишній туркменський посол у Туреччині Нурмухаммед Ханамов після приїзду в Україну оголосив: «Ми прибули в Київ не випадково, ми хочемо заявити про те, що якщо ми як опозиція прийдемо до влади, то тих неподобств, що коїлися з постачаннями газу при президенті Ніязові, не буде». За його словами, партія «Туркменістан» обрала «демократичний шлях розвитку країни» і просить сприяння з боку українського уряду. «Думаю, що серед громадських і політичних діячів України ми знайдемо підтримку», — підкреслив пан Ханамов і не виключив, що смерть Ніязова може вплинути на чинні газові домовленості, у тому числі не на користь України. Тим часом в Ашгабаді Янукович вів переговори.