Представники правлячої більшості у кількості 15—20 народних депутатів заблокували вхід до приміщення, де проходило засідання уряду, і завадили міністру закордонних справ України Б. Тарасюку взяти участь у цьому засіданні. Це вже другий випадок недопущення Б. Тарасюка до участі в засіданні уряду, але нині прислужники Януковича — «азарови» і «толстоухови» — взяли на підмогу своїх бойовиків, які заполонили виборчий список Партії регіонів.

Цими діями «кризова» коаліція в черговий раз продемонструвала брутальну наругу над Конституцією України, законами і судовою гілкою влади. Нагадаємо, що 5 грудня 2006 року Шевченківський районний суд зупинив дію постанови Верховної Ради України «Про звільнення Б. Тарасюка з посади Міністра закордонних справ України». Того ж дня Президент України видав Указ, яким зобов’язав Б. Тарасюка й надалі виконувати посадові обов’язки міністра закордонних справ України.

Недопущення Б. Тарасюка до участі в засіданні уряду містить у собі ознаки складу злочину — перешкоджання діяльності державного діяча та невиконання рішення суду.

Що найбільше турбує — то це те, що мовчать правоохоронні органи і демонструють бездіяльність, а відтак потурають правопорушникам. Уже два тижні Генеральна прокуратура не реагує на попередні протиправні дії стосовно міністра закордонних справ України.

Ця ситуація свідчить не лише про появу небезпечної тенденції нехтування Закону і Конституції та повернення свавілля і беззаконня. Враховуючи протиправні дії до міністра закордонних справ України, урядовці і депутати правлячої більшості завдають шкоди авторитету держави на міжнародній арені, перешкоджають захисту і просуванню її національних інтересів.

Нинішній випадок яскраво демонструє, що в Україну повертаються беззаконня і режим, який звик діяти силовими, недемократичними методами. Свавілля у владі повертається до України! Ця ситуація є продовженням тих дій, які у свій час відбувалися в Мукачевому, Сумах, Донецьку та на президентських виборах.

Фракція «Наша Україна» засуджує такі свавільні дії правлячої коаліції і звертається до українського народу рішуче протистояти спробам повернути в Україну беззаконня і авторитаризм.

В’ячеслав КОВАЛЬ,заступник голови фракції.

РЕФЕРЕНДУМУ НЕ БУДЕ

Конфліктна ситуація між міським головою Дніпродзержинська та радою вичерпана

Близько 50 представників громадських організацій ініціювали проведення місцевого референдуму з приводу дострокового припинення повноважень та проведення нових виборів Дніпродзержинської міської ради. Із жовтня 2006 року вони зібрали понад 28 тисяч підписів городян, потрібних для узаконення цієї акції.

Але більшістю голосів (62 проти 5) депутатський корпус міськради зняв з порядку денного сьомої сесії це питання, яке, на думку лідера фракції Партії регіонів Валентина Ігнатова, вже не актуальне. Не останнім аргументом для зняття питання про референдум і подальші вибори нової міської ради були фінансові розрахунки: міський бюджет недорахувався б майже 2 мільйонів гривень.

Михайло СКОРИК.

Дніпропетровська область.