Зростатимуть і зарплати, і пенсії

Минулої п’ятниці Президент України Віктор Ющенко підписав Закон «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Кабінет Міністрів та Верховна Рада, зазначив Віктор Ющенко, виконали ключову вимогу Президента —збільшили рівень соціальних стандартів для населення України на 2007 рік. Крім того, парламент прийняв рішення про збільшення розмірів мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та, відповідно, мінімальної пенсії для більш як 15 мільйонів українських громадян. Так, з першого квітня 2007 року уряд збільшить прожитковий мінімум до 397 гривень, а з 1 жовтня — до 406 гривень. Мінімальна заробітна плата з 1 травня буде збільшена до 420 гривень, з 1 серпня — до 430 гривень, а з 1 грудня — до 460 гривень.

«Якщо постанову, яку прийняв парламент, про підвищення мінімальної зарплати і мінімальної пенсії, через 90 днів не буде виконано, я переконаний, мільйони людей стануть на бік Президента», — сказав В. Ющенко в інтерв’ю журналістам після молебня на Володимирській гірці в Києві.

«Мінімальна пенсія, заробітна плата, мінімальний прожитковий мінімум будуть виписані так, як це передбачено в моїх пропозиціях. Я в цьому сумніву не маю», — зазначив глава держави.

Віктор Ющенко не мав морального права підписувати «найгірший в історії України» бюджет, знаючи про всі його вади, заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Зокрема, вона зазначила: «Якщо президентські радники говорили про тіньовий і корумпований бюджет, то навіщо ж Президентові було його підписувати? Щоб підтримати тінь і корупцію? Тим паче що в проекті бюджету не була врахована жодна поправка Президента. Уряд просто познущався над Ющенком».

Член фракції Соцпартії Євген Філіндаш вважає, що підписання Президентом держбюджету на 2007 рік може стати початком нормалізації співпраці між Кабінетом Міністрів і Президентом. Народний обранець спростував чутки, ніби Ющенко підписав держбюджет в обмін на те, щоб парламент дав згоду на звільнення Ігоря Дріжчаного з посади голови СБУ. «Ми сподіваємося, що підписання стане переломним моментом у зменшенні конфронтації, яка спостерігалась між гілками влади», — сказав він.

А народний депутат із фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл переконаний, що підписання основного фінансового документа країни — це «перемога здорового глузду». Парламентарій вважає, що для цього було кілька стимулів, зокрема, нормальний діалог між Президентом і прем’єром.

Ціна земельного питання

Якби в Херсоні земля передавалася в оренду на умовах аукціону, то депутатів, охочих працювати в земельній комісії, було б значно менше. Таке переконання висловив народний депутат Ігор Козаков, який має за плечима досвід роботи на посаді заступника Херсонського міського голови.

«Ціна питання» на останній сесії міськради, коли передавалися земельні ділянки, за найскромнішими підрахунками, становить не менш як 15 мільйонів гривень, — сказав він на своїй першій зустрічі з журналістами. — Куди пішли ці кошти, можна лише здогадуватися. Наше місто — єдине з обласних центрів, де немає аукціону на оренду ділянок. Через те й у земельній комісії працює третина складу ради: 25 із 75 депутатів. Адже нині сотка землі в центрі міста коштує три тисячі доларів.

До речі, тут позиція херсонського представника Партії регіонів повністю збігається з висновками його колеги, бютівця Юрія Одарченка. Під час зустрічі з представниками преси він говорив про те само.

Ігор Козаков щомісяця вестиме прийом у приміщенні міськвиконкому. А проблем, які переважно стосуються міської влади, вистачає.

— Найбільше людей турбують питання житлово-комунального господарства — 90 відсотків скарг пов’язані саме з ним. Протікають дахи, немає води, тепла, — перелічує біди відвідувачів Ігор Володимирович. — Утім, як може міський голова вплинути на роботу ТЕЦ, котра забезпечує майже 60 відсотків будинків теплом, коли підприємство не належить місту? Основний пакет акцій — у держави, а вона забезпечила потреби ТЕЦ у фінансування аж на 1,6 відсотка!

Народний депутат окреслив коло питань, над якими працює у Верховній Раді. Голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики і праці готує Трудовий кодекс України.

Алла БРУСИЛОВА.

Херсон.