Війна війною, а бюджет — за розкладом

У вівторок Верховна Рада ухвалила доопрацьований закон про державний бюджет на 2007 рік, де було збережено всі базові показники раніше ветованого варіанта бюджету і не враховано пропозиції Президента про підвищення соціальних стандартів для країни.

Одразу перший заступник голови секретаріату Президента А. Яценюк заявив, що рекомендуватиме В. Ющенку не підписувати й доопрацьований варіант документа, бо, мовляв, його пропозиціями просто знехтували. Тож Президент стояв на своєму: пенсія найбіднішого українського пенсіонера має дорівнювати прожитковому мінімуму. Ми намагаємося підняти рівень добробуту, але джерелом має стати саме економіка — апелював опонентам Перший віце-прем’єр, міністр фінансів М. Азаров.

Коса найшла на камінь: коса не вжне, а камінь не піддається. Економіка продовжувала перебувати заручницею у політики...

Водночас із відкритими, «непоступливими» і грізними заявами у ЗМІ точилися закулісні переговори, укладалися кулуарні домовленості, сторони йшли на компроміси. У четвер Президент і Прем’єр-міністр провели чотиригодинну зустріч з приводу основного фінансового закону на 2007 рік.

А у п’ятницю Президент підписав Закон «Про Держбюджет України на 2007 рік». Водночас Верховна Рада ухвалила постанову, де Кабміну рекомендовано внести закон про зміни до держбюджету про підвищення прожиткового мінімуму. Постановою пропонується збільшити на наступний рік прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, та встановити його розмір на рівні 397 гривень — з 1 квітня, та 406 гривень — з 1 жовтня 2007 року. Цим документом пропонується встановити такі розміри мінімальної зарплати: з 1 травня — 420 гривень, 1 серпня — 430 гривень, з 1 грудня — 460 гривень. Я так зрозумів, що все це буде, якщо дозволить економіка за результатами роботи в першому кварталі. Як кажуть, по можливості. Виходить як у тому прислів’ї про ситого вовка і цілих овець. А тому, підписавши за таких умов бюджет, Президент тим самим підтвердив, що хрест відповідальності нестиме уряд і коаліція. А він незаплямований. Бо...

Минулого тижня помер президент Туркменистану Ніязов. Кончина Туркменбаші може привести до жорсткої боротьби за владу всередині Туркменії. Якщо смерть батька усіх туркменів приведе до політичної нестабільності та соціальних хвилювань, то це може призвести до порушення поставок газу з Туркменії на адресу Росукренерго та України. Не дай Боже, це трапиться, то нам доведеться шукати інші джерела газу. Російський газ — природний вибір. Але «Газпром» не зможе швидко «знайти» 41 мільярд кубометрів. Тим паче що газ у самій Росії (парадокс!) стає дефіцитом. Нещодавно на «енергетичній» нараді у Кремлі йшлося про недопустимість спалювання газу на електростанціях з точки зору національної безпеки північного сусіда. Енергетика Росії змушена переходити на вугілля та мазут, хоча енергетикам це дорожче. Тож пошли, Боже, стабільність на туркменську землю.

У черговий раз «порадувала» нас і Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ), яка у вівторок затвердила нові роздрібні ціни на природний газ для побутових споживачів, диференційовані залежно від обсягів споживання. Нові тарифи наберуть чинності одразу як ви, шановні читачі, осушите келих шампанського у новорічну ніч — з 1 січня 2007 року.

Роздрібна ціна на природний газ, що використовується населенням комплексно, в тому числі для опалення в окремих квартирах, від’єднаних від центральної системи опалення у багатоквартирних будинках, за наявності лічильника буде 68 копійок за кубометр. За відсутності лічильника — 75,4 копійки. Якщо щорічний обсяг споживання не перевищить 2,5 тисячі кубометрів газу, то за наявності лічильника вам доведеться платити за кубометр 31,5 копійки (без лічильника — 34,5). Якщо обсяг річного споживання не перевищить 6 тисяч кубометрів, то доведеться платити 47,8 і 52,6 копійки. За умови, що обсяг споживання не перевищить 12 тисяч кубометрів, то розцінки будуть більшими — 98 копійок і 1 гривня 7,8 копійки відповідно. І нарешті, якщо за рік ви спалите більше 12 тисяч кубометрів, то і викладете за кубометр відповідно 1 гривню 17,3 копійки і 1 гривню 29 копійок. Тож думайте і плануйте свій сімейний бюджет. Не забудьте відмінусувати з сімейних доходів і комунальні платежі, обраховані за новими тарифами.

Автовласники нехай врахують і те, що попри меморандум між урядом і постачальниками бензину, після недовгого штилю ціни на бензин поповзли вгору. У середньому на 5—10 копійок. За підрахунками фахівців, уже в січні за літр ходового А-95 доведеться викласти 3,8 гривні. А там не за горами і посівна з гаслом «Дайош бензин!».