У зв’язку із запровадженням політреформи і серйозним протистоянням гілок влади Україну очікує складний перехідний період з невизначеним результатом. Такі прогнози зробили експерти під час учорашнього «круглого столу» на тему: «Політична доля парламентської коаліції: проблеми статусу, стану та перспектив діяльності», який відбувся в Укрінформі.

За словами директора центру «Український барометр» Віктора Небоженка, серцевиною парламентської форми правління має бути саме Верховна Рада, а в ній — коаліція. «Та, незважаючи на те, що до парламенту пройшла оптимальна кількість партій, усі ми були свідками того, як важко формувалася коаліція», — зазначив він. Однак, за його словами, окрім офіційної коаліції, існує ще й неофіційна, оскільки по-різному голосують учасники опозиційних фракцій і учасники коаліції з питань голодомору, опозиції, кадрових призначень. Найближчого року, переконаний експерт, неможливе існування довготривалих, стабільних угод між групами в парламенті. «Зараз влада від Віктора Ющенка переходить не до Верховної Ради, а до Кабінету Міністрів, який перетворюється на сильну форму влади», — наголосив В. Небоженко. На його думку, на наступних виборах не буде боротьби програм політичних партій, а буде боротьба харизматичних особистостей.

У свою чергу провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Олександр Дергачов зазначив, що єдиною незаперечною причиною дострокових виборів може бути розпад коаліції, а збереження коаліції перетвориться на інструмент утримання влади. «Хоч би які були ризики співіснувати з Партією регіонів, для лівих партій дострокові вибори — ще більший ризик», — переконаний О. Дергачов.

71,5% українців вважають, що між Президентом і прем’єром існує конфлікт. Про це свідчать результати опитування громадської думки, проведеного компанією «ФОМ-Україна». 17,8% опитаних гадають, що такого конфлікту немає. 10,7% вагалися відповісти. До того ж 42,5% опитаних вважають, що дострокові парламентські вибори не зможуть розв’язати цей конфлікт. 21,2% переконані, що за допомогою виборів такий конфлікт можна розв’язати.

На запитання: підтримуєте чи не підтримуєте розпуск Верховної Ради і проведення дострокових парламентських виборів, 43,9% опитаних висловилися проти такої ініціативи. 28,2% підтримують проведення дострокових виборів. І 27% вагалися з відповіддю.