У конференц-залі «Будинку футболу» відбувся VІІІ конгрес ФФУ. У засіданні взяли участь майже 300 чоловік — делегати зібрання, представники секретаріату Президента та Кабміну України, міністерств і відомств, ветерани футболу та представники ЗМІ. Головне питання серед тих, що обговорювалися, — стан справ у дитячому та юнацькому футболі. Як зазначив президент ФФУ, член виконкому УЄФА Григорій Cуркіс, ця тема є однією з ключових у спортивному житті країни.

Після оголошення порядку денного президент ФФУ запропонував обговорити на конгресі ситуацію, котра вже протягом місяця не сходить зі сторінок газет і телеекранів. Це питання набуло розголосу в суспільстві. Йдеться про різні звинувачення на адресу ФФУ.

Свої думки стосовно цих подій висловили представники регіональних федерацій, асоціацій, національної федерації, президент ФК «Карпати» Петро Димінський, президент ПФЛ Равіль Сафіуллін, а також голова Комітету у справах сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Верховної Ради України Микола Томенко, голова національної асоціації футзалу Геннадій Лисенчук. Переважна більшість виступаючих відзначали позитивні зрушення в усіх сферах українського футболу за останній час здебільшого завдяки активній і послідовній роботі керівника національної федерації.

Незважаючи на заперечення Григорія Суркіса стосовно постановки питання про вотум довіри йому, перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко підтримав ініціативу голови харківської обласної федерації футболу Володимира Бабаєва таки голосувати. У підсумку переважна більшість кандидатів висловила довіру нинішньому главі національної федерації. Роботу національної федерації за останній період оцінено позитивно. Делегати ухвалили відповідну резолюцію VІІІ конгресу ФФУ. Ось її повний текст:

«VІІІ конгрес ФФУ висловлює своє занепокоєння з приводу випадку некоректних дій у футбольному середовищі країни.

Конгрес вважає неприпустимими прояви зневажливої оцінки діяльності нашої громадської організації.

Конгрес засуджує: грубі вислови та безпідставні і такі, що не відповідають дійсності, звинувачення на адресу ФФУ, асоціацій, регіональних федерацій футболу або клубів та їх офіційних представників; неетичну, некоректну поведінку до, під час та після матчів; порушення вимог футбольного законодавства, статутних і регламентних норм ФІФА, УЄФА та ФФУ.

Конгрес вимагає від КДК ФФУ вести непримиренну боротьбу з ганебною практикою дискредитації національного футболу та карати винних, незалежно від посад і рангів, забороною на ведення діяльності, пов’язаної з футболом»...

Як уже зазначалося, під час роботи конгресу було чимало цікавих виступів. Зокрема, до присутніх звернувся тренер національної збірної Олег Блохін. До речі, на цьому зібранні його обрали до виконкому ФФУ.

— Я неодноразово говорив про ліміт на іноземців. Але поки що мене ніхто не почув. Тепер я заявляю, що з наступного чемпіонату кількість легіонерів на полі повинна обмежуватися сімома футболістами. А до 2010 року їх число не повинне перевищувати п’яти у стартовому складі. Якщо ситуація не зміниться, я складу з себе повноваження.

Нагадаємо, що нині в чемпіонаті України на полі може знаходитися не більше восьми легіонерів. Основними противниками ліміту на легіонерів є керівники київського «Динамо» та донецького «Шахтаря».

І — лірична кінцівка. Конгрес був приурочений ще й до 15-річчя ФФУ. Тому цей день завершився великим концертом у Міжнародному центрі культури та мистецтв (Жовтневий палац). На щастя, цього разу обійшлося без набридлих заробітчан із сусідньої держави. Було царство оперної музики. Блискучі українські виконавці на чолі з Володимиром Гришком і дуже симпатичний квартет (два чоловіки і дві чарівні пані). Репертуар фантастичний, рівень найвищого класу.