Десять років тому лейтенант Олександр Болотній, а сьогодні він уже майор, став черговиком на отримання житла. Його порядковий номер на 1 січня 1996 року був 1800. А 15 грудня з рук народного депутата України Олега Радковського майор Олександр Болотній і його дружина Ганна, теж, до речі, військовослужбовець, одержали ключі від новенької двокімнатної квартири.

Родина Болотній запросила Олега Радковського, начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковника Сергія Кириченка і командувача Південного оперативного командування Івана Свиду і міського голову Миколаєва Володимира Чайку за перший святковий стіл у новій квартирі.

За доброю чаркою зайшла розмова про новосілля, певна річ, про квартиру.

— З таким запасом міцності, яким є житло, — сказав майор Олександр Болотній, — служитиметься легше.

Почесний президент холдинга «Берег груп» народний депутат Олег Радковський сказав, що десятиповерховий житловий будинок на вулиці Жовтневій, в якому одержали квартири 117 військовослужбовців Миколаївського гарнізону, — не перший, котрий будівельники звели для військовослужбовців.

Будинки-красені вже обжиті військовослужбовцями в містах Овідіополі, Вилковому, Одесі, Котовському, Миколаєві. Тисячі офіцерів, прапорщиків, військовослужбовців-контрактників одержали квартири.

Здавалося б, є підстави для радісного настрою. Але народний депутат Олег Радковський вважає, що державна програма забезпечення військовослужбовців житлом перебуває під загрозою зриву. Як працює ця програма нині?

— Військо реалізовувало військові містечка, які не використовуються, — розповів «Голосові України» Олег Радковський, —отримуючи за це житло для військовослужбовців. Така схема дала змогу за два роки збільшити темпи житла в чотири рази, цього року власниками квартир стануть сім тисяч чоловік у погонах. У 2004 році квартири одержували всього дві тисячі військовиків. Кабмін прийняв рішення, що будівництвом житла для війська займатиметься Держбуд, а комерційним структурам відмовлено у праві будувати житло для військовослужбовців. Це, на мій погляд, поспішне і головне — не підкріплене економічно і фінансово рішення.

Узяти, приміром, військові містечка, що вивільняються армією в рамках реформування Збройних Сил. Вони повинні передаватися на баланс місцевих рад, що намагаються всіма правдами і неправдами уникнути такого «подарунка», на фінансування утримання якого в місцевих бюджетах просто немає грошей. Ми пропонуємо на територіях, що вивільнилися, будувати житло для війська. Це вигідно для всіх — для держави, для війська, для будівельників.

Холдинг «Берег-груп», почесним президентом якого є народний депутат, спеціалізується на житловому будівництві для Збройних Сил. До кінця нинішнього року, тобто найближчим часом, будуть здані в експлуатацію два будинки в Одеському і Овідіопольському військових гарнізонах, триває будівництво ще двох будинків у Миколаєві.

Від будівельників військо одержує не тільки житло, а й облаштованість діючих військових містечок. У тому само Миколаєві, поруч з новеньким будинком, розташоване військове містечко зв’язківців. «Берег-груп» зробив там ремонт трансформаторної підстанції, пробурив свердловину для подачі питної води, побудував гуртожиток на 28 місць для військовослужбовців-контрактників, проклав кабельні електромагістралі. Тобто, об’єктивно кажучи, будівельники працюють на зміцнення обороноздатності держави.

Ну і про сюрприз, що чекав на народного депутата Олега Радковського, — наказом міністра оборони йому присвоєно військове звання — «капітан-лейтенант запасу».