Вдячність за сумлінність і витримку

Щиро вітаю вас із професійним святом — Днем працівників архівних установ.

Важко переоцінити значення зібрань документальних пам’яток для соціального захисту громадян, розвитку наукових досліджень, забезпечення практичних потреб державного управління, задоволення пізнавальних, культурних і духовних інтересів людей.

Від вашої повсякденної копіткої праці залежить продуктивне використання інформаційного потенціалу архівних документів для врахування уроків національного державотворення, збагачення духовного потенціалу Українського народу.

Верховна Рада України і надалі дбатиме про захист та збагачення національної документальної спадщини та законодавче забезпечення розвитку архівної сфери.

У цей святковий день висловлюю вдячність за сумлінність, наполегливість, витримку, оптимізм у вашій професійній діяльності.

Щастя, здоров’я вам і вашим родинам.

Голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ.

* * *

Напередодні професійного свята архівістів у Закарпатському обласному держархіві за сприяння народного депутата України Станіслава Аржевітіна відкрито бібліотеку. Тут є всі зручності для роботи тих, хто цікавиться архівними документами.

Головна проблема — недовіра до влади. Але народ стомився від виборів

Ці протилежні за суттю думки Прем’єр-міністр Віктор Янукович висловив у четвер на першому засіданні новоствореної Ради розвитку регіонів. Він насамперед мав на меті застерегти політиків від розв’язання державних та особистих проблем за рахунок позачергової виборчої кампанії. «Найнебезпечнішими для країни і суспільства я вважаю прагнення окремих політичних сил до дестабілізації внутрішньополітичної ситуації і спроби штучно створити передумови для різних дострокових виборів і переписування Конституції «під себе», — сказав глава уряду. Деструктивні процеси він назвав безперспективними і наголосив, що люди вже «стомилися від виборів».

Небажання лідера владної політичної сили витрачати час і кошти на нові виборчі стосунки з опонентами зрозуміле. Тим паче що, на його переконання, (прем’єра цитує «Інтерфакс») «у країні настала ера відповідальної політики, і сьогодні влада як ніколи зацікавлена у стабільності в державі і зростанні благополуччя народу».

З другого боку, Віктор Янукович назвав «головною проблемою» нинішнього часу «недовіру народу до влади» і що саме «відповідальність політика несе в собі гарантії і для тих, хто працює в органах виконавчої влади, і для багатьох мільйонів наших громадян». А коли так, коли політик з іншої гілки влади, припустимо, безвідповідальний, то виникає логічне запитання: якщо не шляхом виборів, то як іще інакше народу демократичним чином висловити такому «слузі народу» власне «фе» і позбавити владних амбіцій?

Тим паче немає чого хвилюватися з приводу будь-яких виборів політсилі, чий уряд, як те стверджував на засіданні Віктор Янукович, виступає за взаємопорозуміння між усіма гілками влади, не бажає жодних конфронтацій і готовий іти на компроміси. На виборах народ здатний це оцінити. Інша річ, що громадяни справді стомилися...

Анатолій БЕНЬ.