Від щирого серця

Пейзажі рідної природи, портрети земляків, натюрморти, жанрові полотна — загалом більш як 300 робіт виставлено в Богодухівській сільській картинній галереї, що у Чорнобаївському районі.

— Цей доробок, — каже завідувач галереї Андрій Боровик, — належить пензлю колишніх наших односельців, відомих художників. Олексій Точений з Львівщини, Олексій Слюсар з Черкас, Іван Лук’ященко з Москви майже щоліта приїздили на свою батьківщину, писали картини і дарували їх майбутній галереї. Василь Гурин та Іван Дробницький жили і працювали у Богодухівці й також поповнили художнє зібрання кращими роботами.

Найбільше полотен передав художник-патріарх Олексій Григорович Слюсар — портрети гетьмана Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, земляка-борця Івана Піддубного, драматурга Михайла Старицького, багатьох інших видатних особистостей.

Нещодавно Олексій Григорович підтримав ідею черкаського корпункту «Голосу України» і зобразив на полотні спортсменів братів Кличків, рід яких також закорінився у Шевченковому краї.

Зворушений увагою, Віталій Кличко відвідав родину Слюсарів і сердечно подякував 82-річному художникові-фронтовику.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

«Шаную за толерантність»

Викладати історію завжди було складно, а на зламі епох — і поготів. Інна Михайлівна Орлова , вчителька історії школи № 10 Тернополя, намагається бути об’єктивною. Каже, що допомагає їй у цьому «Голос України».

Вона черпає з газети багато корисного матеріалу, особливо з новітньої історії, адже всі підручники з цього предмета закінчуються ХХ століттям. Часто робить вирізки, користується ними, готуючись до уроків. «Перепробувала» чимало видань, аж поки чотири роки тому «вийшла» на «Голос України». З тих пір віддана йому.

Найбільше вчительці до вподоби толерантність газети, те, що вона, подаючи різні точки зору, дає читачеві змогу самому міркувати, не нав’язує своєї позиції. У нинішньому войовничому суспільстві, вважає Інна Михайлівна, коли ми тільки вчимося слухати і поважати один одного, це дуже важливо. Терпимості вчить і своїх одинадцятикласників, у яких вона — класний керівник. Намагається крізь стіну споживацького ставлення сучасної молоді до життя, батьків пробитися до духовності, до християнських чеснот, моральних цінностей. Не завжди їй це вдається, але вона наполеглива: «Хто стукає, тому відчиняють».

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.