Волиняни на Донбасі

Два дні в Донецькій області перебувала делегація Волині на чолі з головою обласної ради Анатолієм Грицюком. Депутати і працівники виконавчого апарату Волинської обласної ради, голови районних рад знайомилися з роботою своїх колег з Донбасу, відвідали промислові та сільськогосподарські підприємства, зустрічалися з керівниками органів місцевого самоврядування.

Гості були приємно вражені організацією виробництва на ЗАТ «Бахмутська аграрна спілка», ЗАТ «ВО Конті», ВАТ «Артемівський завод по обробці кольорових металів», ТОВ «КНАУФ-Гіпс Донбас», Донецькому металургійному заводі. Назавжди запам’ятають вони і Свято-Успенську Святогірську Лавру. Щоб візит був для волинян цікавим і корисним, чимало старань доклав голова Донецької облради Анатолій Близнюк. Відтепер Донбас став до Волині ближче. У цьому чарівному куточку на заході України з нетерпінням чекають гостей з шахтарського краю.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

72 угруповання — під контролем МВС. А «квартирники»?

«Усі угруповання, які були, їх 72, ми беремо під жорсткий контроль, під контроль міністра», — сказав перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко в п’ятницю на прес-конференції в Києві, коментуючи розслідування злочинів кримського угруповання «Башмаки».

Як передає слова генерала «Українська правда», самих «Башмаків» як угруповання уже немає, лише залишки — «каблуки і цвяхи», та й на тих, запевняє він, чекає близький кінець.

Аби хтось не подумав про «звичайний дах» міліції бандитам, керівник Департаменту зі зв’язків із громадськістю МВС України Костянтин Стогній уточнив: взяття під контроль означає документування фактів злочинної діяльності членів цих угруповань.

Генерал Корнієнко дав дві поради начальникам обласних—районних управлінь міліції і громадянам. Першим опосередковано: кадрові перестановки в системі органів внутрішніх справ у регіонах залежатимуть від результатів оголошеної операції «Профілактика». А пересічним і не зовсім мешканцям підказав бути пильними в період новорічних і різдвяних свят у зв’язку з можливим збільшенням кількості квартирних крадіжок. «Квартирники», судячи з усього, до організованих злочинних угроповань не входять, тому й не під контролем?

Підготував Анатолій БЕНЬ.

Подякували за турботу

Активну і послідовну діяльність, спрямовану на вирішення нагальних проблем сільського Криворіжжя, проводить народний депутат від Партії регіонів Олександр Вілкул. Голова Криворізької районної ради Дніпропетровської області Володимир Мельник від імені місцевих депутатів подякував парламентарію за його турботу. Відтепер мешканці Кривого Рогу зустрічатимуть новорічні свята з вірою і надією на кращі зміни.

Нещодавно Дніпропетровською обласною радою було прийнято рішення, згідно з яким Криворізькому району виділено більш як 33 мільйони гривень. Ці кошти спрямують на розв’язання екологічних проблем, пов’язаних з негативними наслідками гірничо-металургійного комплексу, та соціально-економічний розвиток населених пунктів району.

Бурхливий фініш

Верховна Рада заслухала звіти тимчасових комісій. Пройшли парламентські слухання щодо становища молоді. Окрім того, парламентарії розглянули проект державного бюджету на 2007 рік із зауваженнями Президента. За словами Першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів Миколи Азарова, у новому варіанті головного фінансового документа країни враховано 97 відсотків зауважень глави держави. Одначе члени антикризової коаліції сумніваються в тому, що закон про державний кошторис буде підписаний Віктором Ющенком.

Бюджетній темі була присвячена і зустріч Прем’єр-міністра Віктора Януковича з Президентом, яка відбулася у четвер. В той день прем’єр на раді регіонів заявив про необхідність підписати закон про державний бюджет. Хоча й висловив думку, що головний фінансовий документ йому не подобається також. А прес-служба глави держави розповсюдила заяву, в якій сказано, що Віктор Ющенко не підпише бюджет, якщо в ньому не враховані його пропозиції щодо прожиткового мінімуму.

З огляду на це можна прогнозувати і вето Президента на закон про Кабінет Міністрів, який народні обранці прийняли у четвер у другому читанні. Тим паче, що жодна поправка глави держави прийнята не була.

Схоже, саме ці дві обставини змусили парламентаріїв змінити графік своєї роботи. Наступний тиждень вони працюватимуть у фракціях і комітетах, а не в округах, як планувалося раніше.

Водночас чимало політиків заговорили про дострокові парламентські вибори. Щоправда, проти рішуче висловився Віктор Янукович. Він заявив, що народ втомився від виборів.

Однак у Києві розпочався збір підписів жителів столиці за проведення дострокових виборів голови міста і Київради. Так опозиція зреагувала на нові тарифи, запроваджені у «матері міст руських» новим градоначальником Леонідом Черновецьким.

Схоже, 2007 рік обіцяє стати доволі гарячим. На політичній арені.

Володимир КОРОЛЮК.