Вечірнє засідання 21 грудня

Саме це нагадувало постатейне обговорення у Верховній Раді проекту закону про Кабінет Міністрів України у другому читанні. Після обрання суддів депутати прийняли рішення працювати доти, доки не буде завершено розгляд усіх більш як 500 поправок до законопроекту і проголосовано цей документ. Найбільше пропозицій внесли народні депутати Юрій Ключковський, Микола Оніщук («Наша Україна») та Анатолій Матвієнко (БЮТ). Поправки глави держави представляв у парламенті постійний представник Президента України у Верховній Раді Роман Зварич. Проте під час голосування в сесійній залі не проходила жодна суттєва пропозиція ані Президента, ані депутатів. Навіть якщо запропонована норма закону, на думку глави держави, суперечила Конституції. Так, у законопроекті, зокрема, залишилися норми про те, що Кабмін обговорює на своїх засіданнях і вносить подання кандидатур заступників глав не лише обласних, а й районних держадміністрацій, про право Кабміну скасовувати акти місцевих держадміністрацій. А також такі суперечливі положення, згідно з якими всі укази Президента України мають скріпляти своїми підписами Прем’єр-міністр та відповідний міністр. Згідно із законопроектом з’являється і новий вид актів — доручення прем’єра, обов’язкові до виконання.

«Це неконституційне перетягування повноважень Президента Кабінетом Міністрів», — переконував Ю. Ключковський. І навіть головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк визнав, що обговорення законопроекту про Кабмін свідчить: думаємо лише про сьогодні, а не про завтра. Зрештою, законопроект про Кабінет Міністрів було схвалено в цілому 247 голосами. Однак майже абсолютне нехтування пропозиціями і зауваженнями глави держави свідчить про те, що Президент, вочевидь, знову накладе вето на цей документ.

Насамкінець депутати також схвалили зміни до Закону «Про Національний банк України» стосовно членів ради та правління банку.