Студенти приміряли депутатські крісла

Сьогодні ми осягаємо ази демократії в державі, де ніколи демократії не було, та й сьогодні її ще замало, бо одна справа — заявляти про демократичні принципи, і зовсім інша — діяти за ними. Таку думку висловив Олександр Мороз під час учорашньої зустрічі зі студентською молоддю. А оскільки ця зустріч відбулася у сесійній залі, то глава парламенту порадив студентам запам’ятати місця, де вони сиділи, щоб згодом зайняти їх уже як народні депутати.

Розповідаючи студентам про діяльність Верховної Ради, О. Мороз зазначив, що після парламентських виборів країна перейшла від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління. «Такий перехід складний у будь-якій країні, але в Україні, з огляду на попередні недемократичні традиції, він набагато складніший», — додав О. Мороз.

Саме цим він і пояснює сьогоднішні політичні дискусії, бо «передача влади — це завжди болісний процес, особливо для тих, хто її передає іншим». Звідси й дискусії про контрасигнацію чи про погодження з Президентом кандидатур на посади заступників міністра внутрішніх справ України, вважає він. Утім, студенти виявилися доволі обізнаними у політичних колізіях, тож студентка із Сум відразу поцікавилася думкою О. Мороза з приводу призначення на посаду заступника міністра внутрішніх справ Плеханова, який у 2004 році очолював сумську міліцію. «Я вважаю, що призначення Плеханова на посаду заступника міністра внутрішніх справ — це велика помилка, бо пам’ятаю його дії у 2004 році», —сказав Голова Верховної Ради, відповідаючи на це запитання. Також глава парламенту пообіцяв студентам всіляко підтримувати розвиток студентського самоврядування.

Прожитковий мінімум та мінімальну зарплату збільшать

Учора Верховна Рада внесла до порядку денного сесії та 376 голосами ухвалила постанову про перегляд розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати в 2007 році. Відповідно до цього документа парламентарії зобов’язуються за результатами виконання бюджету в першому кварталі 2007 року підготувати законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2007 рік» стосовно збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 квітня — до 397 грн. і з 1 жовтня — до 406 грн.), та мінімальної зарплати (з 1 травня — до 420 грн., з 1 серпня — до 430 грн. та з 1 грудня — до 460 грн.).

Після цього Верховна Рада 407 голосами підтримала подання Президента України про звільнення Ігоря Дріжчаного з посади голови Служби безпеки.

Робота народних депутатів під час останнього перед новорічними та різдвяними святами сесійного засідання була досить продуктивною — тільки під час ранкового засідання парламентарії ухвалили 12 законів.

Зокрема, народні депутати внесли зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, якими запроваджується процедура судового захисту конституційних прав особи на стадії порушення кримінальної справи та встановлюється кримінальна відповідальність за незаконне порушення кримінальної справи.

Ще один ухвалений закон — «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України» — зобов’язує відповідні державні органи чи їх посадових або службових осіб до обов’язкового вручення обвинуваченому копії постанови про порушення кримінальної справи, оскільки сьогодні відсутність такого обов’язку, по суті, зводить нанівець передбачене законом право будь-якої особи оскаржити в суді постанови про порушення кримінальної справи.

Також було ухвалено закони України: про внесення змін до Митного тарифу України (стосовно митних ставок на спирт коньячний); про внесення змін до законів України «Про державну виконавчу службу» та «Про виконавче провадження» (передбачають перетворення Департаменту державної виконавчої служби, що є урядовим органом, який діє у складі Міністерства юстиції, на департамент державної виконавчої служби Мін’юсту, який буде структурним підрозділом міністерства, а територіальних органів державної виконавчої служби — на структурні підрозділи відповідних управлінь юстиції); про внесення змін до статті 3 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (пропонується продовжити процедуру погашення заборгованості підприємств ПЕК, що утворилася станом на 1 липня 2005 року, до 1 січня 2008 року); «Про науковий парк «Київська політехніка». Народні депутати проголосували за внесення змін до Сімейного та Цивільного кодексів України; закон про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду (створює законодавчі основи для залучення з цією метою коштів інвесторів та визначає нові організаційні форми стимулювання розвитку житлового будівництва). Зміни до деяких законодавчих актів стимулюватимуть заходи з енергозбереження. Зміни до Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» визначають правові та організаційні засади державної політики в сфері обігу цих засобів, встановлюють порядок народного контролю, повноваження органів державної влади, права та обов’язки юридичних і фізичних осіб. Також Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Далі Верховна Рада розглянула ряд законів, стосовно яких Президент України застосував право вето. Зокрема, глава держави не погодився з новою редакцією статті 7 Закону «Про банки і банківську діяльність», відповідно до якої скорочується кількість членів наглядових рад, які призначаються Президентом та Верховною Радою, із семи до п’яти осіб, а натомість право призначати п’ять членів наглядової ради Державного банку надається Кабінетові Міністрів. Верховна Рада не змогла ні відхилити цей законопроект, ні подолати вето Президента, тож ухвалила закон у новій редакції.

Крім того, Верховна Рада погодилася з запереченнями Президента до законів України «Про статус депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії незаконному обігу архівних документів» й ухвалила ці закони в новій редакції з урахуванням пропозицій глави держави.

Сергій ЛАВРЕНЮК.