Запитання риторичне. Звичайно, не можна! Але от наша невесела академічна реальність: у багатьох випадках з основних предметів маємо один підручник на двох студентів, додаткової навчальної літератури — один на п’ятьох. У нас в Одеському національному політехнічному університеті студентів більше десяти тисяч. А у вищій школі всієї України — більш як півмільйона. Чи можна терпіти таке інформаційне забезпечення навчального процесу цілої студентської армії? Доки у вузах України діятиме принцип: хай, мовляв, самі студенти, зайнявшись наполегливими пошуками, знайдуть потрібні підручники (звісно, не вітчизняні), переплативши на ринку (звісно, з батьківської кишені)? А ті, що не зможуть, хай стають у чергу в зубожілих бібліотеках своїх альма-матер, не сплять ночами втрьох над однією порваною і вже давно застарілою книжкою...

А як же тоді бути з інтеграцією України у європейський освітній простір? Адже одним з основних положень Болонської декларації є надання студентам усіх країн, що приєдналися, рівних можливостей в освітньому процесі. Тільки ж як, вибачте, порівнювати наші можливості з Англією, будь-якою іншою західноєвропейською країною, де достатній випуск новітньої навчальної літератури для вищої школи — це одне з пріоритетних завдань держави і суспільства? На жаль, за нашими даними, Україна сьогодні випускає на душу населення в 4—4,5 разу менше книг, ніж Росія та Білорусь (зверніть увагу, це в одному кошику з художніми виданнями та легким чтивом).

Але продовжимо мову про бідний український підручник. Проведений нами аналіз показує, що на цивілізованому, добротному болонському тлі маємо картину відверто злидарську. Забезпеченість багатьох наших вузів новою навчальною літературою становить: за кількістю примірників — 9,3%, за числом необхідних найменувань книг — 5,8%.

Як же тоді розвивається вища освіта в Україні? Точніше, як вона існує?.. Скажемо чесно: поки що за рахунок старої бази навчальної літератури, що залишилася з часів СРСР. Мала частка нової літератури, яка надходить у вузи, складається в основному з книг із соціально-гуманітарних галузей знань. Що ж до спеціальної та технічної навчальної літератури, то її дефіцит без усякого перебільшення слід визнати катастрофічним!

Ці книги нам ще треба створювати і видавати.

Робота попереду величезна. Можливостей самих українських вузів і видавництв для її виконання вочевидь недостатньо. Потрібна серйозна державна підтримка і серйозне інвестування. При цьому треба врахувати, що мова йде про проект вищою мірою перспективний — і не тільки для розвитку країни. Адже сотні найменувань і мільйони примірників нових підручників та посібників будуть затребувані негайно!

Для того щоб намітити конкретні шляхи виходу з тотального дефіциту національного підручника для вищої школи, створити програму співробітництва держави, інвесторів, вузів, авторів і видавців, Одеський національний політехнічний університет разом з Українською асоціацією книговидавців і книгорозповсюджувачів вирішили ініціювати проведення всеукраїнського форуму «Інформаційне забезпечення навчального процесу у вищій школі».

Засновників названо. Серед активних організаторів — Фонд сприяння розвиткові видавничої справи ім. першодрукаря Івана Федорова, видавництво «Наука і техніка», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Львівська політехніка», Донецький і Запорізький національні технічні університети (список відкритий — і він росте!).

Час, намічений для проведення форуму, — квітень 2007 року. Місце проведення — Одеський національний політехнічний університет.

Ми віримо, що в роботі форуму візьмуть участь представники Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, Держкомітету з телебачення і радіомовлення, керівники, вчені та викладачі вузів країни, зацікавлені видавці і працівники бібліотек.

Основні заходи форуму: науково-практична конференція з усіх названих проблем, книжкова виставка-ярмарок і конкурс «Найкраща навчальна книга України». Буде представлено гідні зразки вітчизняної навчальної, наукової, науково-популярної та методичної літератури. Конкурс дасть реальну можливість популяризації, подальшого поліпшення якості підготовки, видання і поширення таких книг. Серед найважливіших цілей конкурсу — залучення талановитих авторів і високопрофесіональних видавців.

Номінації конкурсу: 1. Найкращий вітчизняний підручник (навчальний посібник). 2. Найкращий перекладний підручник. 3. Найкраща наукова книга. 4. Найкраща науково-популярна книга.

Переможцям конкурсу буде вручено дипломи і пам’ятні подарунки. Їхні імена стануть широко відомі, і це буде додатковим, престижним стимулом для участі в створенні новітньої української навчальної літератури.

Запрошуємо всіх охочих взяти участь у форумі!

Наша адреса: 65044, Одеса, проспект Шевченка, 1, корпус 5.

Тел.-факс — (048) 777-43-50.

E-maіl: bahva@com. od. ua.

Віктор ГОГУНСЬКИЙ,професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри керування системами безпеки життєдіяльності Одеського національного політехнічного університету,член оргкомітету форуму;

Наталя ХАЛІКЯН,маркетолог видавництва АТ Бахва.