Вечірнє засідання 20 грудня

З 1991 року до початку 2006 кількість молоді України скоротилася з 16,2 млн. до 15,5 млн. осіб. З року в рік зростає кількість незареєстрованих шлюбів, які, до речі, є більш поширеним явищем для села, ніж для міста. Наша країна належить до країн з високим рівнем розлучуваності (четверте місце у світі). А найбільша кількість розірвання шлюбів припадає на молоді сім’ї. Демографічна ситуація в Україні все ще має ознаки кризового стану. Про це йшлося на парламентських слуханнях на тему «Про становище молоді в Україні».

Міністр молоді і спорту Віктор Корж наголошував, що треба заохочувати сім’ї до народження дитини, впроваджувати заходи підтримки сім’ї, поліпшувати якість медичного обслуговування населення, регулювати міграційні процеси. А головне — покращувати якість життя.

Неабияке занепокоєння викликає і безробіття. Нині, за інформацією голови Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Миколи Томенка, дві третини випускників вищої школи поповнюють лави безробітних. На його переконання, треба змінювати моду на професії юристів, економістів чи моделей. Орієнтація на престижні професії призводить до того, що більшість випускників працює не за фахом.

Система цінностей в української молоді залишається сталою протягом останніх років, наголошували промовці, — міцне здоров’я, матеріальний добробут, міцна сім’я.

Важливою проблемою сучасної української освіти є надмірна комерціалізація. Як наслідок — недоступність для молоді з малозабезпечених сімей. А без конкурентоспроможної системи освіти не може бути конкурентоспроможної економіки. Україна, до речі, відзначається відносно високим, за світовими мірками, освітнім рівнем. Однак потенціал молоді, наголошували освітяни, реалізується в країні недостатньо.

Можливо, тому молодь прагматично ставиться до вибору. Скажімо, за результатами соціологічних досліджень Міністерства сім’ї та молоді, 81 відсоток мешканців Чернівецької області обрали б Україну Батьківщиною, якби мали можливість вибору. Найменше патріотів серед кримчан — 57. А за даними Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова, більше 70 відсотків молодих людей не відчувають себе господарями власної держави, близько 65 — незадоволені своїм соціальним статусом, а майже 60 відсотків — не бачать своєї соціальної перспективи в Україні.