Оголошено війну тіньовим схемам

15 грудня 2006 року у Верховній Раді України створено міжфракційне депутатське об’єднання «Контрабанді-стоп». Про це з парламентської трибуни заявив член міжфракційного об’єднання, народний депутат України Андрій Шкіль.

«Незважаючи на комплекс заходів, які здійснюються органами виконавчої влади, негативні процеси, пов’язані з незаконним переміщенням товарів через державний кордон, продовжують поширюватись, — ідеться у заяві депутатів. — Що, безперечно, завдає значної шкоди економіці України і негативно впливає на криміногенну ситуацію в державі...»

Має місце незаконне звільнення товарів від митного оформлення, їх ввезення на митну територію під виглядом транзиту, підробка документів стосовно вартості товару, кількості вантажу, країни його походження і таке інше, лунало з трибуни Верховної Ради. На жаль, реалізація тіньових контрабандних схем відбувається не без участі високопосадовців митного відомства.

— Найпоширеніше порушення — звільнення вантажів від митного огляду, заниження митної вартості товару, оформлення подвійних митних документів. Усе це, безперечно, призводить до значного зменшення надходжень до державного бюджету, — підкреслив член депутатського об’єднання, народний депутат Ігор Рибаков.

Тож депутатське об’єднання «Контрабанді-стоп», до складу якого увійшли представники всіх депутатських фракцій Верховної Ради України, оголошує непримиренну боротьбу з корупцією у митному відомстві, зазначено у заяві. Передусім йдеться про вдосконалення вітчизняного законодавства, яке й досі має чимало «шпарин» для тіньових оборудок. Співголовами депутатського об’єднання «Контрабанді-стоп» обрано народних депутатів Ігоря Рибакова та Володимира Ландика.

Вбито молодого лідера

У Сімферополі знайдено мертвим 22-річного лідера кримського молодіжного руху «Берлік» («Єдність») та члена ради з молодіжної політики при Голові Верховної Ради Криму Нурі Шеріна. Він також був засновником та видавцем газети «Голос молодежи».

Тіло Шеріна знайшли в його власному гаражі біля будинку в районі Сімферополя Ак-Мечеть. Востаннє загиблого бачили живим приблизно о пів на сьому вечора його колеги з газети. Днями вбитий повернувся з Києва з дозволом на створення на півострові молодіжної радіостанції. За попередньою інформацією, смерть настала від п’яти ударів ножем. Міліція, яка працює на місці злочину, трагедію не коментує, справу передано до прокуратури.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.