Народний депутат Вадим Колесніченко (фракція Партії регіонів) переконаний, що в Україні порушуються права російськомовних громадян, і у зв’язку з цим вважає за потрібне врегулювати питання статусу російської мови на законодавчому рівні. За повідомленням Укрінформу, фактами порушення прав російськомовних громадян і етнічних росіян, які проживають в Україні, народний депутат вважає скорочення у державі кількості навчальних закладів з російською мовою викладання, запровадження Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення для регіональних та місцевих телерадіоорганізацій ліцензій, де встановлено обов’язкову частку ефірного часу, коли мовлення ведеться українською мовою, ведення судочинства в Україні виключно українською мовою, а також намагання окремих політичних сил заборонити депутатам виступати у Верховній Раді російською мовою.

Народний депутат переконаний, що виправити нинішню ситуацію зі статусом російської мови в Україні і захистити права російськомовних громадян, а також права регіональних мов, можна лише шляхом удосконалення чинного законодавства. З цією метою В. Колесніченко вже підготував і вніс на розгляд парламенту 20 законопроектів. Ці документи, зокрема, передбачають, що судочинство в Україні, за згодою сторін у справі, може здійснюватися, крім української, також російською мовою, на посади в органах державної влади і місцевого самоврядування можуть бути призначені особи, які володіють державною, російською чи регіональною мовами в обсязі, необхідному для виконання службових обов’язків.

Підготовлені законопроекти пропонують надати територіальним громадам право ініціювати питання про визнання регіональних мов та мов меншин, які поширені на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Крім того, пропонується обмежити нагляд Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за дотриманням вимог законодавства України про використання мов під час здійснення мовлення лише до діяльності загальнонаціональних телерадіоорганізацій.