У центрі столиці Туркменистану — Ашгабаті — на вулиці Герогли стоїть пам’ятник Тарасу Шевченку. А поруч — на вулиці Азаді, названій на честь видатного туркменського поета, — посольство України. Багато хто з ашгабатців, з якими довелося розмовляти під час відрядження, підкреслювали, що мудрість двох великих поетів стала своєрідним мостом дружби, який з’єднав дві суверенні, незалежні держави.

З поетичних рядків іншого туркменського поета —Махтумкулі Фрагі — й почалася розмова з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Туркменистані й Ісламській Республіці Афганістан (за сумісництвом) Віктором МАЙКОМ:

— Поет Махтумкулі написав такі рядки про свій рідний край: «Тут братерство — звичай, а дружба — закон», — сказав Віктор Анатолійович на початку розмови.

— Віктор Анатолійович, чи помітна присутність нашої країни в економічному житті Туркменистану?

— Так. Серед традиційних галузей плідного співробітництва України і Туркменистану хотілося б особливо сказати про будівельну, в якій активно задіяні українські компанії. Сьогодні великі українські будівельні організації реалізують проекти в різних галузях народно-господарського комплексу Туркменистану. Українські будівельники виконали масштабні обсяги будівництва в нафтогазовому комплексі цієї країни. Завершено спорудження «під ключ» могутніх компресорних станцій «Йиланлі» і «Дер’ялик», що займають важливе місце у міжнародному магістральному газопроводі Середня Азія—Центр. Завершується будівництво газліфтної компресорної станції «Готурдепе», що дасть можливість збільшити видобуток вуглеводневої сировини в західній частині Туркменистану.

Реалізовано проекти з реконструкції газліфтних систем родовищ «Барсагельмес», «Готурдепе» і технічного переоснащення та модернізації вимірювальної станції «Чалоюк». Здійснено ремонт і переустаткування діючих установок комплексної підготовки газу на родовищі «Корпедже». Триває робота з будівництва залізничного мосту зі сполученим ростверком під автодорожній міст через річку Аму-Дар’я в районі міста Атамурат.

Сьогодні в Туркменистані працюють понад двадцять українських компаній — «Інтербудмонтаж», ВАТ «Сумське МНВО ім. Фрунзе», ДК «Укртрансбуд», ЗАТ «Укргазпромбуд» та ін.

Назву таку цифру: вже протягом декількох років товарообіг між Туркменистаном і Україною перевищує 2 мільярди доларів, а наша країна вийшла на перше місце серед держав — торговельних партнерів Туркменистану. Україна зацікавлена у співробітництві з цією державою, яка крім нафти і газу володіє значними ресурсами бавовни, сировиною для харчової і фармацевтичної промисловості.

— Гості Туркменистану захоплюються Ашгабатом. Суперсучасні будинки, чудовий аеропорт, широкі проспекти, красиві пам’ятники, палаци і театри роблять його несхожим на інші міста світу.

— Справді, Ашгабат, до речі, в перекладі з туркменської столиця країни звучить як «місто закоханих» — неповторне місто. За роки керівництва державою президента Сапармурата Ніязова воно стало ще кращим — центр забудовано біломармуровими будинками.

І я пишаюся тим, що українські будівельники брали участь у створенні нинішнього вигляду Ашгабата. З метою розвитку інженерної інфраструктури міста відповідно до світових стандартів наші фахівці реалізують унікальний проект будівництва дренажно-комунікаційного тунелю під столицею. Важливим завданням величезної підземної магістралі стане збирання і відведення ґрунтових та стічних вод, що фільтруватимуть і використовуватимуть для потреб сільського господарства, а також для Туркменського озера, що споруджують у Каракумах. Завершення цього проекту дасть можливість значною мірою зменшити сейсмічність столичного регіону, а це є важливим чинником у даних гідрогеологічних умовах.

Будівельна асоціація «Інтербудмонтаж» спорудила в Ашхабаті три підземні переходи. Здійснюється проектування і будівництво інженерних мереж етапу Арчабиль. Завершено благоустрій та реконструкцію селевідводного каналу (гідропарку) в Ашгабаті. Завершення цих проектів стане ще одним кроком на шляху реалізації великої містобудівної програми золотого століття Туркменистану, в яке сьогодні увійшла держава.

— Динамічне україно-туркменське співробітництво плідно розвивається. Які його перспективи?

— Хочу підкреслити, що співробітництво між нашими державами засновано на довірі та взаєморозумінні і має великий потенціал для подальшого зростання на благо наших народів і країн. Створенню атмосфери партнерства й надійності в україно-туркменських відносинах сприяє близькість у поглядах наших держав з багатьох питань внутрішньої і зовнішньої політики, взаємна підтримка в міжнародних організаціях і на представницьких форумах.

Саме тому сьогодні актуальними завданнями залишаються питання виконання домовленостей, досягнутих під час двосторонніх зустрічей і переговорів. Це, зокрема, створення міждержавної україно-туркменської комісії на чолі з президентами двох країн і проведення її першого засідання в Києві, досягнення домовленостей про співробітництво в газовій галузі на довгострокову перспективу, розширення участі українських компаній у будівництві об’єктів загальнодержавного значення на території Туркменистану.

Нову сторінку в історії двосторонніх відносин відкрив офіційний візит Президента України Віктора Ющенка до Туркменистану в березні 2005 року. У ході зустрічей і перговорів було зазначено, що рівень економічного співробітництва між двома країнами — високий, особливо в паливно-енергетичній галузі, підтверджено взаємне бажання розвивати та зміцнювати двостороннє співробітництво на принципах рівноправності і взаємної вигоди.

— А як розвивається співробітництво між Туркменистаном і Україною в гуманітарній галузі?

— Сьогодні в Туркменистані проживає близько 18 тисяч українців, це 0,3 відсотка населення країни. Природно, що вони не забувають про свої корені, про Україну. Вісім років тому Посольство України ініціювало створення товариства дружби «Туркменистан—Україна». За підтримки цієї громадської організації Посольство України проводить культурні акції, що мають великий резонанс серед української діаспори.

Приміром, уже п’ять років при посольстві працює українська недільна школа. Більшість слухачів школи — українці, які живуть у Туркменистані. Вони беруть безпосередню участь у проведенні практично всіх заходів, що організовує українське посольство.

Сьогодні в недільній школі навчається понад 140 слухачів різного віку. Вона стала своєрідним просвітницьким і культурним центром, де громадяни Туркменистану українського походження мають можливість доторкнутися до традицій, звичаїв нашого народу. Слухачі школи вивчають українську мову і літературу, історію України, знайомляться з її культурою і мистецтвом. На заняттях вони мають можливість переглядати українські телепрограми.

На виконання домовленостей, підписаних між двома державами, збільшено квоту для громадян Туркменистану українського походження для навчання у вузах України до 33 чоловік. Усі вони стали студентами українських вузів.

У найближчих планах — відкриття культурно-інформаційного центру при Посольстві України в Туркменистані. У цьому центрі розмістяться класи недільної школи. Крім цього, співробітники центру проводитимуть консультації для туркменської молоді, що зацікавлена здобути вищу освіту в Україні. До речі, нині близько 1200 громадян Туркменистану навчаються у вищих навчальних закладах України, здобуваючи знання за спеціальностями, на які є попит у різних галузях народного господарства країни.

А найголовніше — культурно-інформаційний центр сприятиме реалізації державної політики України, спрямованої на розвиток співробітництва з Туркменистаном, зокрема, в галузі культури, освіти, науки і техніки, туризму, фізичної культури і спорту.

Я — оптиміст і упевнений, що відносини між Туркменистаном та Україною, засновані на принципах партнерства, взаєморозуміння, поваги і прагматизму, успішно розвиватимуться.

Інтерв’ю взяв В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Київ—Ашгабат—Київ.

***

21 грудня помер президент Туркменистану Сапармурат Атаєвич Ніязов. У телефонній розмові з «Голосом України» Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туркменистані й Ісламській Республіці Афганістан (за сумісництвом) ВІКТОР МАЙКО сказав:

— Посольство України в Туркменистані розділяє з усім туркменським народом гіркоту втрати президента країни Сапармурата Ніязова, великого друга України. Під його керівництвом нейтральний Туркменистан досяг величезних успіхів в економічному, культурному будівництві. Наші країни зв’язували тісні узи дружби, політика дружніх відносин розвиватиметься і надалі.

Посольство України надіслало співчуття до парламенту Туркменистану у зв’язку з передчасною кончиною президента держави.

В Ашгабаті, у всіх велаятах країни приспущено державні прапори, з вулиць демонтують святкові новорічні прикраси. Обстановка в Туркменистані — стабільна.

24 грудня в Ашгабат прибуває державна делегація України для участі в церемонії прощання з президентом Туркменистану Сапармуратом Ніязовим.