У працівників Маківського цукрового заводу, що в Дунаєвецькому районі на Хмельниччині, яким чотири роки не платили зарплату, нині свято. Крім зарплати, отримають ще й подарунки. В пакунках — борошно, консерви та солодощі.
Завод, який штучно довели до банкрутства, мав піти на металобрухт. Хоч люди благали не різати обладнання, у цехах стояли напоготові газовий різак та сімдесят балонів з киснем, а власник найняв цілу бригаду нетутешніх молодиків. Поки маківчани оббивали пороги інстанцій у пошуках правди, із цукроварні вивезли обладнання, автоматику. Ще й нахабно запевнили, що за три місяці тут залишиться порожнє місце.
Тоді маківчани наважилися на екстремальний захід: перекрили трасу міжнародного значення, чим привернули увагу обласної влади, а також знайшли рятівника своєї цукроварні — заслуженого працівника промисловості України Адама Яхієва, президента відомої плодоконсервної фірми ВАТ
«Адамс». Він викупив завод і поставив за мету відродити його вже до наступного цукроварного сезону. З листопада новий господар покликав людей на роботу. Професійним цукроварам довелося гуртом вирубувати бур’яни, що оселилися на території заводу, вивозити мотлох та сміття, розбиратися, яке обладнання пошкоджене, якого взагалі бракує.— На цьому заводі практично все своє життя пропрацювали мої батьки, я тут виріс, — розповів Володимир Ситар, — тато був бригадиром, тут і загинув під час нещасного випадку. Я працював на багатьох підприємствах у Кам’янці, був за кордоном, але дедалі більше тягнуло додому. Приїхав у Маків, придбав будинок. Раніше у нас продавалося чимало житла. Тепер ніхто не продає: у села знову з’явилася перспектива. Ось що означає завод для Макова!
В Україні пішли на брухт вже 70 цукроварень. Маківські цукровари свій майже столітній завод відстояли. І вже готуються до нового сезону. А буряк є де сіяти: лише в
«Адамса» — понад 15 тисяч гектарів землі.