Ранкове засідання 20 грудня

До сьогодні не встановлено причину загибелі та мотив убивства керівника інтернет-видання «Української правди» Георгія Гонгадзе. До того ж жодна експертиза на 100 відсотків не підтвердила належність «таращанського тіла», яке знаходиться в київському морзі на Оранжерейній, саме зниклому журналісту. А розгляд «справи Гонгадзе», що слухається вже рік, завершиться не раніше грудня 2007 року.

Про це повідомив на вчорашньому засіданні Володимир Мойсик, голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин і причин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе та з’ясування причин зволікання у розслідуванні кримінальної справи за результатами роботи комісії в період з 21 вересня по 20 грудня 2006 року. Парламентарії взяли звіт ТСК до відома.

Члени комісії, зазначив народний депутат, не раз висловлювали застереження з того приводу, що паралельно із судовим розглядом справи триває досудове слідство, яке перебуває «на нульовому рівні». А так звані записи майора Мельниченка не сприяли встановленню учасників убивства: із 680 годин записів лише трохи більше двох хвилин стосуються Гонгадзе.

Володимир Мойсик навів кілька чинників, які негативно впливали на розслідування кримінальної справи. Серед них — кілька безпідставних замін слідчих у справі, загальний обсяг якої становить понад 150 томів. Зміна прокурорів. Протягом шести років помінялося п’ять керівників головного наглядового органу країни, і звісно, всі вони тією чи іншою мірою, наголошував доповідач, були причетні до організації розслідування цієї кримінальної справи.

На думку Генеральної прокуратури України, однією з причин гальмування слідства є поведінка Мельниченка, який не раз заявляв про недовіру Генеральній прокуратурі і можливість втрати в ній оригіналів записів. До речі, сам Генеральний прокурор України, нагадав голова ТСК, заявив, що не може гарантувати збереження оригіналів записів у Генпрокуратурі. Звільнення з-під варти колишнього начальника департаменту оперативної служби МВС України Пукача, який після цього зник, але є свідчення про його безпосередню участь у знищенні Георгія Гонгадзе, також не сприяли слідству.

На найближчих засіданнях комісія планує допитати деяких працівників оперативних служб, керівника слідчої групи та заступника Генерального прокурора України, який нині здійснює нагляд за розслідуванням цієї кримінальної справи. А також вийти на контакт з тими, хто останнім міг бачити Георгія.

І взагалі, підсумував В. Мойсик, «роботи непочатий край». Бо й досі ніхто не може пояснити, чому розмір ноги «таращанського тіла» на два розміри менше за розмір ноги журналіста. І чи справді бачили Гонгадзе після 17 вересня 2000 року у Львові, Тернополі та інших містах. А відповідаючи на запитання, чому так повільно розслідують справу, голова ТСК посилався на «відсутність політичної волі» деяких посадовців.

Парламентарії ухвалили у другому читанні закон про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року. Документом продовжено термін реструктуризації заборгованості населення перед ЖЕКами за спожиті послуги. За даними Держкомстату, заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг цього року збільшилася на 72,1 млн. грн. і на 10 листопада становила 6,2 млрд. грн. У тому числі по підприємствах, які перебувають у комунальній власності, — 4,8 млрд. грн. Орієнтовна кількість сімей, які укладуть договір на реструктуризацію, —1,2 млн. Парламентарії переконані, що закон дасть змогу запобігти зростанню кількості неплатників з-поміж платоспроможних категорій громадян.

Народні депутати ратифікували угоду між Україною та Європейським союзом про процедури безпеки, які стосуються обміну інформацією з обмеженим доступом, а також протокол між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Білорусь про внесення змін до угоди між урядом України і урядом Республіки Білорусь про вільну торгівлю від 17 грудня 1992 року.

На ранковій розминці народний депутат Анатолій Семинога (БЮТ) привернув увагу до подій у столиці. Новий голова міста, який обіцяв на виборах зробити владу прозорою, наголошував парламентарій, не лише не подолав корупційні схеми, а навпаки — посилив їх. Крім того, продовжується цинічний «дерибан землі» і майна київської громади. «Сформована більшість на основі бажання дерибану землі сьогодні не зупиняється ні перед якими заходами, жодна сесія Київради не відбулася без порушення регламенту і законів України», — зауважив парламентарій і додав, що в сесійній залі б’ють депутатів і вчиняють над ними фізичну розправу. Так, на сесії, яка відбулася 19 грудня, за інформацією А. Семиноги, були застосовані спеціальні засоби, які не лише глушили мобільні телефони народних депутатів, а й негативно впливали на самопочуття народних обранців, які перебували в залі.

Народний депутати від імені своєї фракції закликав сесійну залу підтримати законопроект про запровадження прозорих механізмів щодо надання землі в оренду і її купівлі. І оголосив, що бютівці з нового року почнуть збирати підписи за проведення нових виборів Київської ради і міського голови столиці.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали Катерину Самойлик з днем народження. А головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк повідомив про входження Андрія Соколова до фракції Партії регіонів та антикризової коаліції.