Реформу місцевого самоврядування, євроінтеграцію і прикордонну співпрацю протягом двох днів обговорювали на президії співголови міжпарламентської асамблеї України і Польщі — народний депутат Сергій Бичков та віце-спікер Сейму Польської Республіки Броніслав Коморовський.

Парламентарії України та Польщі, запевнив С. Бичков на вчорашньому брифінгу, долаючи всі штучні перешкоди, розвиватимуть відносини між двома країнами і наповнюватимуть їх конкретним змістом. Крім того, за його словами, будуть застосовані й важелі законного впливу на уряди для того, щоб були розбудовані можливості для практичної співпраці. Народний депутат переконаний, що наше аграрне урядове лобі створює деякі бар’єри, скажімо, стосовно безпідставної заборони ввезення в Україну польського м’яса, що прискіпливо контролює ЄС. Коли це питання буде вирішено, зазначив депутат, ми чекатимемо на польські інвестиції в аграрний сектор економіки.

Зі співголовами асамблеї зустрілися лідери всіх політичних сил, і жоден не заперечив інтеграції України до Європейського союзу. Але з певними алгоритмами. А кінцевою метою, за словами С. Бичкова, всі назвали вступ України до ЄС та НАТО.

Найближчим часом буде створено два комітети — із самоврядування та інтеграції. Другий займатиметься питаннями розбудови україно-польського кордону для того, щоб досягти щільності відповідно до європейських стандартів (один пропускний пункт на 25—30 км).

«Серед країн—членів ЄС Польща має найбільш позитивний досвід реформування органів місцевого самоврядування», — зазначив Б. Коморовський. І готова поділитися ним з Україною.

Першу зустріч міжпарламентської україно-польської асамблеї, в якій братимуть участь представники всіх політичних сил двох країн, заплановано на березень.