Вечірнє засідання 19 грудня

Довгоочікуваний законопроект про парламентську опозицію лягав, якщо можна так сказати, у сприятливий законоухвалювальний грунт. Незадовго перед цим — наприкінці ранкового засідання — пильні парламентарії із опозиції та коаліції таки не дали можливості деяким «неуважним депутатам» протягнути законодавчу лазівку, що дозволила б продавати нашу земельку-годувальницю, формально змінивши її цільове призначення.

За словами головного доповідача керівника робочої групи В’ячеслава Коваля, у представленому ним законопроекті вдалося врахувати найкращі традиції законодавчого визначення місця парламентської опозиції у суспільстві та державі, принципи відносин між коаліцією депутатських фракцій та парламентською опозицією, забезпечити законодавчі гарантії діяльності парламентської опозиції тощо. Тому від імені робочої групи пан Коваль просив колег прийняти законопроект за основу.

Виходить, вдалося, здавалося б, неймовірне: об’єднати внесені депутатами з різних політтаборів законопроекти — про опозиційну політичну діяльність («регіонали» Богатирьова, Комар, Чорновіл, Бевзенко) та про парламентську опозицію (лідер БЮТ Тимошенко). Та тут, зі слів заступника голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Владислава Лук’янова (фракція Партії регіонів), «нарисувалася одна неув’язочка». З’ясовується, за доручення Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка від 4 грудня цього року головним з опрацювання закону про парламентську опозицію, який внесли народні депутати України Коваль, Комар, Тимошенко та інші, було визначено саме Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, бо документи передбачають регламентацію як парламентської, так і позапарламентської опозиційної діяльності.

Однак поданий на розгляд сесійної зали узгоджений законопроект розписує правові засади і гарантії опозиційної діяльності виключно у Верховній Раді України. Тому комітет пана Лук’янова, у свою чергу, зважив «за доцільне віднести дане питання до предмету відання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради». Одне слово, розгляд питання слід перенести (на коли, не вказали), а «неунормована опозиція» нехай потерпить.

Вочевидь, взяла гору думка, висловлена кимсь із новітніх «професійних опозиціонерів» із фракції Компартії: у Європі тільки парламент Португалії має закон про опозицію, а ми чим гірші від решти країн континенту і чому маємо створювати нерівні умови діяльності опозиційних і провладних депутатів.

Навіть за прийняття законопроекту в першому читанні проголосувало лише 172 народні депутати (118 — з БЮТ, 23 — з «Нашої України», 28 соціалістів, два позафракційні та один «регіонал»). Опозиціонерам запропоновано «застовпити» свої права й обов’язки у Регламенті Верховної Ради.

Парламентарії повторно розглянули і схвалили зміни до Закону України «Про застосування амністії в Україні», які переконливо доповів глава Державного департаменту з питань виконання покарань Василь Кощинець.

Більшість законодавців пішла на поступки главі держави і відхилила закон зі змінами до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», які забороняли на період 2006—2008 року приватизацію ВАТ «Завод «Маяк». Така само доля чекала і на виписані в інших законах норми про заборону приватизації пакетів акцій, що належать державі у статутних фондах відкритих акціонерних товариств «Нікопольський завод феросплавів» та «Укрнафта». Внесли законодавці і зміни до Закону «Про загальну структуру і чисельність Управління державної охорони України». Схвалено проект постанови про відзначення на державному рівні 750-річчя міста Новограда-Волинського. Низку законопроектів було прийнято у першому читанні.