Нині мало хто може за власний кошт оздоровитися у хорошому санаторії, хоча такого лікування потребує значний відсоток працюючих українців. Відпрацьовано систему, за якою Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності закуповує послуги із санаторно-курортного лікування. Люди отримують добірний комплекс лікувальних послуг, сплативши лише 10% вартості путівки. Але нині над цією благою і, без сумніву, вкрай необхідною справою нависла загроза. Трудящий українець у 2007 році може залишитися без курортів і санаторіїв, тому що виникли проблеми з проведенням тендера, а через це — зі своєчасною закупівлею путівок.

Ситуацію коментує головний лікар клінічного санаторію «Жовтень» доктор медичних наук, професор Національної медичної академії післядипломної освіти Олександр ВЛАДИМИРОВ (м. Київ ).

— У чому проблема?

— На межі зриву закупівля послуг із санаторно-курортного лікування на наступний сезон, яку здійснює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Рішенням тендерного комітету визначено провести зазначені закупівлі на 2007 рік через процедуру відкритих торгів. До речі, одним з учасників є наш санаторій. Тридцять першого жовтня відбулося розкриття тендерних пропозицій, але вже наступного дня нас повідомили про призупинення процедури закупівлі. На наш запит тендерний комітет виконавчої дирекції фонду роз’яснив, що таке рішення прийняте Спеціальною контрольною комісією з питань державних закупівель. Саме вона призупинила процедуру закупівлі спочатку до 29 листопада, а згодом — до 22 грудня. За абсолютно формальними критеріями, що дивує. Підставою для рішення, яке поставило під загрозу весь санаторно-курортний сезон наступного року, визнали скаргу одного приватного підприємства, яке вважає, що, мовляв, через обмеження участі у торгах учасників-посередників порушуються його права.

— Тобто скарга одного невдоволеного гравця ринку може створити загрозу усій системі оздоровлення нації?

— Виходить, так. Але це дурниця, бо відповідно до статті 92 глави 63 ЦКУ: «Виконавець повинен надавати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу». Виконавцем послуг із санаторно-курортного лікування може бути лише суб’єкт господарювання, який має право надавати такі послуги за наявності необхідного для цього обладнання, кваліфікованих медичних кадрів, а також пакета необхідних документів. А скаржник, прагнучи працювати у системі оздоровлення, не має необхідної санаторно-курортної інфраструктури та ліцензії Міністерства охорони здоров’я, а також документів, що підтверджували б відповідність суб’єкта кваліфікаційним вимогам, передбаченим умовами тендера. Такий учасник є посередником.

— Участь посередників у тендері допускається?

— Чинним законодавством у сфері державних закупівель і тендерною документацією участь посередників у тендері не заборонено. Але вони у жодному разі не можуть бути звільнені від надання повного пакета документів і послуг, визначених тендерним комітетом. В іншому випадку такі вимоги для решти учасників тендера, зокрема й санаторію «Жовтень», носили б дискримінаційний характер. Я сказав би, що причина блокування тендера є формальною, оскільки жодних скарг із приводу здійснення закупівлі санаторно-курортних послуг на 2007 рік з боку переважної більшості санаторно-курортних закладів не було. Є навмисне блокування роботи тендерного комітету, що вже призвело до зриву тендера. А це у свою чергу поставило під великий сумнів роботу десятків санаторіїв та оздоровлення трудящих у 2007 році.

— Як ви діятимете в такій ситуації?

— Передусім, вона викликає у нас обурення, бо під загрозою роки копіткої роботи, зарплата працівників галузі, її розвиток та модернізація. Ситуація змушує нас самостійно шукати потенційних покупців путівок. Якщо здоровий глузд не візьме гору, нам доведеться відмовитися від поданої нами тендерної пропозиції. Щоб уникнути боргової ями та банкрутства, до таких дій вдадуться усі конкурентоспроможні санаторно-курортні заклади. Окрім колосальних матеріальних збитків, наші підприємства зазнають ще й кадрових втрат, а це десятки тисяч людей, які залишаться без засобів на прожиття.

— А що буде з вашими пацієнтами, із громадянами, які проходять медичну реабілітацію після важких захворювань?

— Питання без відповіді. Наш контингент — це люди після гострих інфарктів міокарда, мозкових інсультів, після оперативних втручань на суглобах та органах травлення. Ми не забезпечимо їх можливістю пройти курс відновлювального лікування, і йдеться про десятки тисяч важкохворих людей, а тому я не відкидаю можливі летальні випадки. Не вкладається в голові, як підставою для зриву загальнодержавної справи може стати шантаж одного окремого підприємства, яке навіть не має права надавати відповідні послуги. Громадян України цинічно позбавляють законного права на пільгове лікування за профілем захворювання у санаторно-курортних закладах України. А ці люди, до речі, сумлінно й регулярно сплачують відсоток із заробітної плати до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

... Лікарі, особливо професура, — люди зазвичай нереволюційні і неконфліктні, а тому різкі вислови можна почути від них хіба за кадром або поза форматом інтерв’ю. Ідеться про те, що після дерибану значної частини санаторно-курортного господарства України на ринок соціальних відрахувань на лікування та оздоровлення рвуться нові власники деяких санаторіїв, яким задешево вдалося урвати частину колись нашого спільного пирога. Це люди небідні, до того ж окремі з них ще й володіють депутатськими мандатами, а тому протистояти їхньому тиску порядним лікарям стає дедалі важче. Не розвиваючи матеріально-технічну базу, особливо не переймаючись умовами оздоровлення, проживання та харчування громадян, а також кадровим потенціалом своїх установ, такі курортні нувориші за будь-яку ціну намагаються дістатися до потужного ресурсу накопичувальних соціальних фондів. Інакше кажучи, до наших кровних заощаджень, натомість не пропонуючи дорогих кваліфікованих послуг. Нині тендерний комітет зазнав атаки, дуже подібної до рейдерських, від маленького підприємства, за яким стоять великі люди. Тендер наразі зірвано. Оздоровлення нації, хоч як це голосно звучить, у 2007 році під великим питанням. Хто ж дасть відповідь на нього?