Проблеми затримки виплат зарплат працівникам бюджетної сфери у Ніжині та Прилуках — одні з основних, які доводилося вивчати на місці народному депутату України Олегу Ляшку цими днями на Чернігівщині. Провів він і зустріч із виборцями у Бахмачі. Представник фракції БЮТ у Верховній Раді ознайомив громадськість із позицією різних фракцій щодо прийняття бюджету на 2007 рік, прозвітував про свою роботу в парламенті.

Цим питанням головним чином було і присвячено його прес-конференцію у Чернігівському прес-клубі ринкових реформ минулого понеділка. Олег Ляшко вважає, що завдяки напруженій роботі опозиційної фракції над урядовим бюджетом «низького професійного рівня», з нього все-таки вдалось вилучити найбільш одіозні статті.

— Тепер не можна буде взяти кредити під гарантії уряду, — сказав він. — Не матимуть пільги «свої» підприємства. За народження дитини отримають всю суму всі без винятку батьки.

Водночас народний депутат України занепокоєний, що програма забезпечення військовослужбовців житлом буде залежати від фінансових надходжень від проданих об’єктів. Дуже мало виділено коштів на сільську медицину, підтримку агропромислового комплексу.

Розповів Олег Ляшко і про лобіювання інтересів Чернігівщини під час формування бюджетних позицій на наступний рік.

— У цьому плані проведено велику роботу, — зазначив він. — Разом з народним депутатом України Іваном Куровським ми майже щодня зв’язувалися, зустрічалися з головою Чернігівської облдержадміністрації Миколою Лавриком. Це була плідна співпраця в плані вивчення пропозицій і запитів регіону. Доводилося потім доносити ці біль та сподівання у різні кабінети високопосадовців. Я радий, що у бюджеті 2007 року багато злободенних проблем буде вирішено. Так, якщо на газифікацію сіл у 2006 року спрямовано 14 мільйонів, то наступного року — 30 мільйонів. На будівництво комунальних доріг цього року витрачено 14 мільйонів гривень. Наступного року постараємося акумулювати на все це з різних джерел аж до 50 мільйонів гривень.

Цікавилися журналісти і питаннями роздержавлення преси. На думку колишнього редактора газети «Свобода», у цій справі все слід робити обережно і виважено. Адже, не секрет, на районному рівні газети не зможуть вижити від доходів від реклами чи іншої господарської діяльності. Водночас люди, якщо збанкрутують райгазети, будуть позбавлені інформації про місцеве життя.

— З другого боку, — зауважив народний депутат України, — є проблема залежності цих видань від місцевої влади. І над розв’язанням цих питань ми зараз працюємо.

Олег Ляшко не виключає, що весною Верховна Рада може бути розпущена, оскільки взаємодія між урядом, Президентом, законодавчим органом «перетворюється у нарив», який рано чи пізно прорве. Це трапиться і через те, що виборці голосували за дещо іншу конфігурацію партійних сил, які б виражали їхні інтереси.

Чернігів.