Україна може стати членом Світової організації торгівлі (СОТ) до середини наступного року. Про це повідомив заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький.

Спочатку має завершити свою роботу робоча група, її звіт повинен бути схвалений генеральною радою із вступу України до СОТ, що може відбутися в лютому 2007 року. «Після цього звіт буде направлено до Верховної Ради і парламент має три місяці, щоб його ратифікувати», — заявив П’ятницький.

Європейська комісія чітко визначила свої наміри щодо невідкладного встановлення з Україною офіційного переговорного процесу про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) за умови набуття Україною членства у Світовій організації торгівлі, що є головною передумовою для проведення відповідних переговорів. Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки.

Підрозділами Європейської комісії завершено розробку проекту мандата на проведення переговорів з Україною щодо створення ЗВТ. Очікується, що затвердження проекту мандата державами—членами ЄС відбудеться до кінця 2006 року і на початку 2007 року Європейська сторона буде готова приступити до офіційних переговорів з Українською стороною щодо ЗВТ.

Створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС належить до стратегічних цілей поглиблення двосторонніх торгово-економічних відносин з Європейським союзом на середньотермінову перспективу на шляху до поступової інтеграції України в Європейський економічний простір. Метою створення ЗВТ між Україною та ЄС є формування спільного ринку України та ЄС, що надалі передбачає реалізацію вільного руху товарів, послуг, капіталу і робочої сили.