Ціна на бензин найближчим часом підвищиться на 1—1,5 відсотка. Такий прогноз від міністра палива і енергетики Юрія Бойка. Він стверджує, що до весни вартість 95-го нереально втримати на рівні 3 гривень 65 копійок. Оскільки Україна залежна від експортного пального. А щоб не сталося різкого стрибка цін на бензин і дизпальне, уряд і найбільші оператори ринку нафтопродуктів затвердили формулу формування їх вартості. Оприлюднити її планували учора.

Юрій Бойко зазначає: «Якщо ми уважно подивимося на ціну на наших заправках, то побачимо ціну на А-95 — 3,73, а на дизпальне 3,64. Тому ми зібрали експертно-аналітичну групу для того, щоб врахувати всі позиції. Вона вирішила зробити коридор так, щоб від наявної ціни бензин не коштував дорожче, ніж на 1,5 відсотка. І розробили формулу, що буде прозорою і доступною».

Експерти стверджують, що поки знижувалися світові ціни, все було добре. Світові ціни падали, і ціни на українських АЗС не викликали хвилювання. А тепер світова тенденція змінилася. Відповідно, мають змінитися і внутрішні ціни на українському ринку. Адже вони залежать від постачань сировини ззовні.

Українські водії поки що стримано реагують на зміну ціни в кілька копійок. Кажуть, для них головне, щоб не виникло ажіотажу і не було дефіциту бензину. Фахівці ринку пального заспокоюють: кризи не буде, але до подальшого підвищення цін слід себе морально готувати вже сьогодні.