Депутат Херсонської обласної ради Юрій Горбенко позивається у суді до облдержадміністрації. Своє звільнення з посади першого заступника голови ОДА Юрій Петрович вважає не законним, а таким, яке можна небезпідставно назвати «політичним переслідуванням». Тож довести свою правоту депутат вважає справою честі й відновленням справедливості.

Свого часу історія зі звільненням першого заступника Херсонської ОДА наробила багато галасу. Давній друг і соратник голови ОДА Бориса Сіленкова, разом з яким щиро відстоював інтереси помаранчевого Майдану, Юрій Горбенко стверджував у ЗМІ, що з ним просто розправилися і зняття з посади спровокували певні обставини. А найперше — «неугодний» лист до Кабміну. Тодішньому голові уряду Юрію Єханурову заступник голови ОДА повідомляв, що стан справ на Херсонщині далекий від того, яким представляє його у звітах керівництво області, а дані про соціальні досягнення Херсонщини просто сфальсифіковані! Не сподобалося також керівництву, за словами Ю. Горбенка, і його прагнення домогтися прозорості в діяльності благодійних медичних фондів.

Упевнений у своїй правоті, заяву Юрій Петрович все-таки написав, але не про звільнення, а про відпустку — з догляду за новонародженим немовлям, оскільки дружина на той час вийшла на роботу. Не зовсім звично, але коли тебе «здають» свої...

З того часу й почалася катавасія. Ю. Горбенкові оголосили кілька доган, звинувативши у всіляких смертних гріхах, навіть у розголошенні державної таємниці, коли привів одного з потенційних іноземних інвесторів. Суд то поновлював його на посаді, то відмовляв у поверненні до роботи. Був час, він працював у своєму службовому кабінеті, потім його знову туди не пускали. Ота тяганина триває й досі. Втім, найцікавіше в цій історії — результати службового розслідування за наказом тодішнього прем’єра-міністра у зв’язку зі зверненням Ю. Горбенка про фальсифікацію статистичної звітності.

«Усі свої докази я аргументував даними обласного статуправління», — каже Юрій Горбенко. І порівнює два документи: свій лист і висновки урядової комісії. Хоч як дивно, але вони збігаються! Ось лиш кілька прикладів.

Із листа до Кабміну:

Індекс промислового виробництва у Херсонській області за 2005 рік становив 88,1 відсотка (зменшення на 11,9 %). 43,5 відсотка промислових підприємств області спрацювали збитково.

Результати аналізу:

Обсяги виробництва промислової продукції у 2005 році зменшено на 11,9 відсотка порівняно з 2004-м. 48,5 відсотка промислових підприємств закінчили рік зі збитками.

Із листа до Кабміну:

Обсяг будівельних робіт становив 82 відсотки порівняно з 2004 роком (зменшення на 18 %).

Результати аналізу:

За 2005 рік індекс загального обсягу будівельних робіт порівняно з 2004-м справді становив 82 вісотки. Але зменшення обсягів будівельних робіт обумовлено несприятливими погодними умовами.

Із листа до Кабміну:

2005 року транспортними підприємствами області перевезено вантажів на 18,8 відсотка менше, ніж 2004-го. Зокрема, залізничним транспортом — на 26,9 відсотка. Але водночас вивезення залізничним транспортом металобрухту збільшився на 26,9 %. На 15 відсотків збільшився експорт алюмінію та виробів з нього.

Результати аналізу:

Знизилися обсяги перевезень залізничним транспортом на 26 % порівняно з 2004 роком. На 32 відсотки збільшився експорт алюмінію та виробів з нього.

І виходить дуже цікава річ. Дані, наведені в доповідній першого заступника, підтверджені актом урядової комісії, а от загальний висновок — цілком протилежний, якщо не позбавлений логіки: «Твердження Ю. Горбенка стосовно фальсифікації або спотворення даних щодо соціально-економічного розвитку області, введення в оману вищого керівництва держави з боку посадових осіб облдержадміністрації підтвердження не знайшли».

До того ж Юрій Петрович у зверненні до Юрія Єханурова намагався привернути увагу до катастрофічного, на його погляд, стану справ у багатьох галузях області, внаслідок чого Херсонщина стабільно посідає останнє місце серед областей України. А розслідування проводилося особисто проти нього, і звільнено його було за порушення етики.

Не минувся йому, видно, й «викривальний» виступ свого часу на конференції Партії регіонів. Тоді присутній на ній голова Віктор Янукович потис Ю. Горбенку руку і сказав: «Ви — смілива людина». Цілком можливо, що й те звернення до Кабміну сприяло, щоб нині прем’єр Янукович підписав розпорядження про виділення коштів на допомогу Херсонщині.

Тим часом, депутат обласної ради вкотре збирається до судового слухання зі сподіваннями, що «третя» влада дійде об’єктивних висновків...