Свій традиційний щотижневий «Діалог з Павлом Жебрівським» перший заступник голови парламентського Комітету з питань бюджету присвятив головній темі цих днів — пристрастям навколо бюджетного процесу.

Він спростував твердження, нібито президентське вето на закон має політичне підґрунтя і це «подяка» Віктора Ющенка за відставку міністрів. Павло ЖебрІвський нагадав: ключовою темою програми «Десять кроків назустріч людям» є подолання бідності. Адже не може відчувати себе вільною людиною бідний лікар, учитель чи інший працівник. У 2005—2006 роках було приділено багато уваги збільшенню соціальних видатків. Торік доходи населення (за мінусом інфляції) зросли на 21—22 відсотки, цього року має бути більш як 20 відсотків. Це вкрай важливо для формування середнього класу. А з бюджету на наступний рік випливає, що величезна більшість народу мала б одержувати субсидії. Тобто фактично подачки від влади. Це принижує людей, робить їх залежними від владних структур.

Президент України, зазначив Павло Жебрівський, з самого початку виступав за те, щоб темпи приросту соціальних видатків наступного року були збережені на рівні 2005—2006 років. Ми маємо звільнити людей від необхідності випрошувати подачки, щоб вони не стояли в чергах за субсидіями. Доходів має вистачати на життя.

До другого читання проекту закону про бюджет було враховано багато зауважень, однак ключова теза Президента була проігнорована. Павло Жебрівський наголосив на необхідності підвищити з першого січня наступного року прожитковий мінімум, а також розмір мінімальної зарплати і мінімальної пенсії. Ще один важливий пункт — вирівнювання зарплат військовиків до рівня працівників міліції та СБУ.

Народний депутат спростував тезу, нібито бюджет треба довго перераховувати, якщо підвищити мінімальні зарплати й пенсії. Таке враження, зауважив він, що ми живемо у XІX столітті і в нас є тільки ручка й папір. Сучасна комп’ютерна техніка дає змогу зробити це дуже швидко. Єдина проблема — які програми зняти і чиї інтереси при цьому зачепити, зазначив він, навівши приклади видатків, які, за його словами, є лобістськими.

Йшлося під час зустрічі з журналістами і про те, як вивести Житомирщину з такої ситуації, коли вона вважається депресивною і «стоїть з простягнутою рукою», перетворити область на самодостатню територію.

Житомир.