Від щирого серця вітаю вас із професійним святом — Днем адвокатури, який учора святкувала вся країна!

Розвиток української адвокатури як демократичної правозахисної інституції, що здійснює свою діяльність на принципах верховенства права і гуманізму, тісно пов’язаний з ухваленням парламентом Закону України «Про адвокатуру», який значно розширив професійні права та обов’язки адвокатів, встановив гарантії та визначив організаційні форми адвокатської діяльності, врегулював відносини адвокатури з органами державної влади.

Разом з тим, з дня прийняття цього закону минуло майже п’ятнадцять років. Досвід останніх років відправлення правосуддя, здійснення адвокатської діяльності і змагань, пов’язаних з утворенням єдиної професійної організації правників, переконливо доводить, що на часі — новий закон «Про адвокатуру». Цей закон покликаний реорганізувати й істотно посилити правозахисний інститут, який повинен повною мірою відповідати європейським стандартам і забезпечувати конституційне право кожного громадянина на кваліфіковану правову допомогу. Йдеться про реальне утвердження самоврядних засад діяльності адвокатури; уніфікацію і створення єдиних правил доступу до професії; подальше вдосконалення законодавчих гарантій адвокатської діяльності, забезпечення професійних і соціальних прав адвокатів тощо.

Отже, попереду ще багато копіткої праці. А тому бажаю всім адвокатам України невичерпної наснаги та енергії для нових досягнень у складній, відповідальній і такій необхідній правозахисній діяльності.

Вшановуючи всіх адвокатів з черговою річницею професійного свята, зичу їм та їхнім родинам щастя, добра, здоров’я і благополуччя!

З глибокою повагою, Микола ОНІЩУК, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя.