Ранкове засідання 19 грудня

За закон про доопрацьований бюджет–2007 проголосували 245 народних депутатів.

Ставлення до бюджету різних сторін парламентарії вкотре підтвердили під час традиційної ранкової розминки — виголошення заяв і повідомлень від фракцій. У заяві від антикризової коаліції соціаліст Іван Бокий розкритикував прихильників президентського вето на бюджет—2007, сказав, що запропонований урядом бюджет є не проїданням грошей, а інноваційним розвитком економіки, і такий документ мав би вітати глава держави як євроінтегратор. Соціаліст у заяві навів підводні підступні причини президентського вето: розпустити Верховну Раду, скасувати конституційну реформу.

У відповідь представник «Нашої України» Павло Жебрівський поцікавився, відколи це соціалісти і комуністи, які оголошують себе захисниками соціальних інтересів народу, переймаються передусім бізнесовим боком бюджету, а не соціальним. За словами «нашоукраїнця», жодна з пропозицій глави держави, окрім зменшення верхньої межі депутатських пенсій, профільним парламентським комітетом не врахована.

Про те, що більшість бюджетного комітету сказала своє «фе» на президентське «ве»(то), підтвердив у доповіді голова комітету Володимир Макеєнко. Як доказ, пропозиція комітету Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект про бюджет-2007 з урахуванням поправок самого комітету.

Переконати депутатів у протилежному спробував перший заступник глави президентського секретаріату Арсеній Яценюк, який наголосив на тому, що секретаріат таки подав і до бюджетного комітету, і до уряду відповідні розрахунки, що підтверджують правоту пропозицій глави держави. Головна з цих пропозицій — збільшити прожитковий мінімум для непрацездатних та фонд зарплати бюджетникам і не прив’язувати ці виплати (пенсій, зарплат, стипендій) до факту виконання чи невиконання програми приватизації. Бо з намірів уряду виходить, що коли продамо «Укртелеком» чи Одеський припортовий завод у приватні руки, заробимо 10 мільярдів гривень, тоді й матимемо збільшення соціальних виплат. А якщо не продамо?

Недарма багато хто з опозиційних депутатів запитував: невже пенсіонерам у бюджеті не знайдуть додатково 19 гривень на кефір (або, за іншою методикою розрахунку, 28 грн.), і разом з тим знову віддають олігархам «у розпорядження» вільні економічні зони. Захисники позиції уряду в парламенті, зокрема представник Партії регіонів Олександр Пеклушенко, зазначали, що тут працює дві точки зору — економічно необгрунтована позиція соціального популізму і друга — збільшення на 12 відсотків реальних соціальних виплат не за рахунок проїдання, а розвитку економіки.

Відповідним тоном були позначені і виступи від представників фракцій. На чергові заяви комуніста Симоненка про «об’єгорення» народу на 20 млрд. бютівець Олександр Турчинов нагадав йому, що комуністи тепер при владі і вони мають зробити «просто»: повернути ці кошти і включити до бюджету, на те ж вона і влада.

І Володимир Макеєнко, який представляє Партію регіонів і Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров, спростовуючи таку тезу, казали про можливі загрози внаслідок неприйняття бюджету-2007. Це і неможливість затвердження 27 місцевих бюджетів, відсутність будь-яких капітальних вкладень, крах програм боротьби з туберкульозом, СНІДом, загроза стрибка цін і залишення на рівні 2006 року мінімальних зарплат і пенсій та інші соціальні й економічні «катаклізми».

Як наслідок, незважаючи на заперечення представників опозиційних партій і заяву Юрія Ключковського про порушення домовленостей між урядом і Президентом, Перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк поставив на голосування доопрацьований законопроект про держбюджет-2007, і депутати з антикризової коаліції проголосували за низку пропозицій профільного парламентського комітету, та бюджет—2007 у цілому. Зокрема, за зменшення граничних розмірів пенсій народних депутатів, обмеження максимального розміру пенсій з 1 січня 10-ма тисячами гривень і призупинення пільгового оподаткування для деяких суб’єктів ВЕЗ.

Що буде далі? Арсеній Яценюк прямо не відповів на запитання із залу: чи накладе глава держави і на цей документ вето. Відповідь, очевидно, слід шукати у ранковому виступі лідерки БЮТ Юлії Тимошенко, яка заявила про наявність у країні повномасштабної політичної кризи з усіма її складовими, назвала трагічною 138-денну дату з часу підписання Універсалу єдності та знову закликала терміново зібратися лідерів фракцій на закрите засідання на консультації для приборкання війни гілок влади.

Ще про одну війну, здавалося б, локального характеру депутати вели мову під час звіту тимчасової слідчої комісії з питань перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ з боку народного депутата Олега Калашнікова, яке сталося ще 12 липня цього року біля будинку Верховної Ради України. Тоді, нагадаю, побили і журналіста, і телекамеру в присутності цього депутата з фракції Партії регіонів. Що відразу засудили і лідер регіоналів Віктор Янукович, і Голова Верховної Ради, і Президент. Каявся привселюдно і сам пан Калашніков, але потім, як з’ясувалося зі звіту голови комісії Степана Курпіля, винуватець поміняв свою позицію, мовляв, і я не я, і рука була не моя. Під час обговорення звіту депутати з різних фракцій, в тому числі й «регіоналка», журналіст за фахом Ганна Герман засудили таке розуміння свободи слова паном Калашніковим і, очевидно, чекали подібного від самого винуватця. Одначе, отримавши слово, з парламентської трибуни Олег Калашніков постав в іпостасі невинного ягняти, багато говорив про свободу слова і про безпідставні звинувачення, за що заслужив дружні вигуки «Ганьба!» із ложі преси. Вочевидь не останню порцію оптимізму цьому «любителю свободи слова і дії» додала позиція Генпрокуратури. З’ясовується, що за півроку очевидному факту й досі не дали правової оцінки. Прокуратура, як сказав доповідач, опитала 77 свідків, провела дві очні ставки, дві експертизи, шість упізнань, але досі не встановила винного в побитті журналістів.

Наголошуючи на затягуванні слідства, парламентарії водночас не підтримали пропозиції внести до проекту постанови з цього приводу звіт Генпрокурора. Записали, що дії депутата стосовно журналістів телеканала заслуговують осуду. Дочекаємося висновків офіційного слідства?

Цього дня парламентарії розглянули низку інших законопроектів.