Проект альтернативного бюджетного кодексу розпочали розробляти в Донецьку. До робочої групи увійшли представники деяких областей. Свою позицію щодо фінансових основ місцевого самоврядування висловили голови Харківської, Херсонської, Луганської, Львівської обласних рад, а також представники Дніпропетровської, Тернопільської та Волинської облрад, які зібралися в шахтарській столиці.

«Нам кажуть: беріть валізи і приїжджайте розв’язувати до Києва свої питання. Цю систему ми повинні зруйнувати, — вважає голова Луганської облради Валерій Голенко. — Час забувати слова: ми домоглися фінансування. Треба висловлюватися інакше: ми заробили в регіоні стільки-то грошей і плануємо їх туди-то витратити». «Поки бюджет ділитимуть у Києві, жоден регіон не скаже, що до нього справедливо підійшли», — переконаний голова Львівської облради Мирослав Сеник. «Не з Києва нам хтось повинен указувати: по четвертині хліба і по півлимона на мешканця, а бюджет мають формувати знизу догори», — переконаний голова Донецької облради Анатолій Близнюк.

Серед пропозицій, які пролунали, — залишати на місцях десять відсотків податку на прибуток підприємств та частину загальнодержавних податків, скласти єдину програму соціально-економічного розвитку держави, розробити низку законопроектів, які дали б змогу запрацювати другому етапу конституційної реформи.

Голова Донецької облради сподівається, що бюджет на 2008 рік буде сформовано вже на новій основі, запропонованій представниками місцевого самоврядування. На думку керівників рад, не обійтися і без адміністративно-територіальної реформи, однак ініціатива повинна йти знизу. Представники місцевого самоврядування висловилися проти об’єднання областей і районів, бо це погіршить доступ населення до медичного обслуговування, органів влади тощо.

Донецьк.