Історія кредитних спілок на Закарпатті сягає своїм корінням тридцятих років минулого століття. Вони не тільки сприяли активній фінансовій діяльності середнього класу — основи успішної держави, а й проводили широку меценатську роботу. Та з часом ці інституції трансформувалися в банальні каси взаємодопомоги підприємств, установ, організацій, колгоспів і радгоспів. Щойно в Україні розпочалося відродження національного кредитного руху, однією з перших на Закарпатті за це взялася кредитна спілка «Мрія». Очолив її досвідчений і талановитий господарник, економіст за фахом Віталій БЕВЗЮК . Відтоді минає дев’ятий рік.

— І що «Мрія» має сьогодні? — з такого запитання розпочалася наша розмова з Віталієм Євгеновичем.

— Якщо казати про мережу, то це — майже півсотні представництв і відділень не лише на Закарпатті, а й в інших областях України. «Мрія» нині об’єднує 20 тисяч дійсних членів. За рік їх кількість зросла вдвічі. Хіба це не переконливий показник зростання популярності? Щодо фінансової діяльності, то тільки впродовж року активи спілки зросли від 12 мільйонів гривень до 23 мільйонів, тобто теж майже вдвічі. Ми — серед лідерів рейтингу кредитних спілок України, а його визначають за комплексом показників: дохідність, капіталізація, обсяги активів, рівень ліквідності та заборгованості тощо. До слова, 75 рейтингових балів засвідчують фінансовий стан як дуже добрий. Ми маємо 92 бали. Експертна рада програми «Український фінансовий олімп» визнала «Мрію» лауреатом у номінації «Розвиток мережі кредитної установи зі стабільним зростанням». І це за того, що головний орієнтир нашої спілки — сільська глибинка. Лише нинішнього року фермерським господарствам для придбання техніки надано пільгових кредитів більш як на 670 тисяч гривень.

— Як відомо, другим орієнтиром «Мрії» є соціальна спрямованість та подолання бідності членів спілки.

— І не тільки їх. Будучи за своїм статусом організацією неприбутковою, ми створили 130 нових робочих місць, а до бюджетів різних рівнів переказуємо понад 500 тисяч гривень. Стосовно наших спілчан, то для них у селі Шаян, відомому однойменним санаторієм, споруджуємо профілакторій. Для тих, хто має гостру потребу в лікуванні, надаємо санаторні путівки. Видаємо свою газету «Кредитний вісник», регулярно передплачуємо для них коштом спілки газету «Голос України».

Функції кредитних спілок — надання послуг за собівартістю, а також фінансових послуг власникам-клієнтам та здійснення ними управління і контролю. Закон України «Про кредитні спілки» визначив їх як неприбуткові організації, що засновані фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб їх членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки. Отже, на відміну від банків, кредитні спілки є водночас і фінансовою установою, і громадською організацією. Це визначає їхню неприбуткову соціально-економічну природу.

До кредитної спілки входять ті громадяни, котрі, так би мовити, непривабливі для комерційних банків, бо вони, як правило, орієнтуються на максимальну рентабельність і високі прибутки. Наша мета — не прибутковість, а доходи за рахунок розширення спектра послуг, і найперше — в сільській місцевості. Це — кредитування фермерства й малого бізнесу, споживче кредитування, забезпечення фінансовими послугами сільського населення. Зокрема, на ремонт чи реконструкцію житла, оплату комунальних послуг, навчання, на придбання складної побутової техніки, ліків тощо. Нещодавно запровадили ще один вид послуг — так звану «хвильку». У разі гострої потреби можна отримати кредит терміном від 7 до 28 днів протягом години. Тим, хто звертається до нас кілька разів, надаємо здешевлені кредити. Як і найнезахищенішим громадянам — на лікування, а також пенсіонерам. Чимало з них висловлюють бажання отримувати пенсії саме через спілку. Це дало б можливість спрощувати погашення кредиту, і ми готові надавати таку послугу. Як і низку інших: приймання плати за землю, електроенергію, телефон, радіоточку. Для людей похилого віку це особливо зручно. Але, на жаль, дозволу на такі послуги кредитні спілки не мають. Тим часом розширення кола повноважень кредитних спілок передбачено Концепцією розвитку системи кредитної кооперації, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 червня 2006 року, тому що вони забезпечують розв’язання проблем соціально незахищених верств населення. Крім того, розширення видів кредитування сприяє поступовому збільшенню конкуренції на ринку фінансових послуг і позитивно позначається на їх якості та ціні. Тим паче що діяльність кредитних спілок, насамперед у сільській місцевості, сприяє розвиткові територіальних громад у виконанні регіональних програм соціального та економічного розвитку відповідних територій. Про це йшлося також на ХХІІ звітно-виборній конференції Національної асоціації кредитних спілок України, делегатом якої довелося бути й мені.

— А яким є третій орієнтир «Мрії»?

Меценатство. Найперше — це допомога школам та будинкам-інтернатам, дитсадкам, медичним установам. Для Ужгородської міської клінічної лікарні ми придбали кардіомонітор за 14 620 гривень, понад 10 тисяч гривень переказали на видання двох навчальних посібників для студентів Ужгородського національного університету. Не відмовили в допомозі Перечинській райлікарні, Ужгородській лікарні для дітей з порушенням опорно-рухового апарату, міським організаціям інвалідів та Українського товариства сліпих, районній організації «афганців» з Великого Березного та багатьом іншим. Заснували п’ять іменних стипендій для студентів з гірських районів області, які навчаються в Ужгородському національному університеті. Меценатство передбачає й підтримку духовності. Тому допомагаємо і церковним громадам, і тим, хто відроджує народне мистецтво. Загалом упродовж року на благодійність «Мрія» переказала понад 100 тисяч гривень.

— Тож успіхів вам у цих благородних починаннях.

— Дякую. Користуючись нагодою, хотів би означити наші координати тим, хто поділяє наші погляди і прагнення. Наші телефони: 80312 (код Ужгорода) 63-03-24, 61-45-65, 61-60-39. Адреса електронної пошти ksmrіa@ukr. net.

Ужгород.