У будь-якому разі державний бюджет-2007 буде прийнято. Таке переконання висловив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк на вчорашній прес-конференції. Він погодився, що «краще гірший бюджет, ніж ніякий». І нагадав: у разі неприйняття закону фінансування в наступному році проводилося б у пропорції 1 до 12 бюджетних витрат 2006 року.

Щоправда, якщо глава держави не підпише закон про держбюджет, зауважив Адам Мартинюк, його може підписати Голова Верховної Ради України. Перший заступник спрогнозував, що голосів «буде більше, ніж ми сподіваємося». Хоча з фракцією БЮТ на сьогодні немає домовленостей про те, щоб підтримати подолання вето Президента на цей закон.

А ось гарантувати, чи буде прийнятий у першому читанні проект закону про парламентську опозицію, на переконання А. Мартинюка, ніхто не може. Бо навіть деякі опозиціонери не хочуть голосувати за цей законопроект. Згідно із проектом закону, певні посади мають в обов’язковому порядку належати представникам опозиції. «Але постає запитання, хто це забезпечить», — зауважив Перший заступник глави парламенту. Зокрема, за його словами, опозиції віддають посади голови Рахункової палати та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Проте, зауважив А. Мартинюк, народних обранців не можна змусити голосувати за ті кандидатури, які їх не задовольняють.

До речі, під час засідання погоджувальної ради обговорювалося обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, якого народні обранці планують призначити на початку наступного року. До 29 грудня продовжено термін висування кандидатур на посаду омбудсмана. Адам Мартинюк назвав «необгрунтованими» звинувачення деяких політиків про те, що висування на посаду Уповноваженого Ніни Карпачової є неприпустимим, бо вона представляє певну політичну силу: «Те, що Ніна Карпачова є в складі фракції Партії регіонів, не означає, що вона буде заангажована лише на свою фракцію».

А розгляд закону про Кабмін у другому читанні, повідомив Адам Мартинюк, заплановано на 21 грудня. Закон, припустив він, може бути ухвалений парламентом, однак глава держави, швидше за все, накладе на нього вето.