Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук вважає зовнішню політику держави непослідовною і несистемною.

«Ми маємо вигляд країни, що непослідовно і несистемно формує свій зовнішньополітичний напрям», — сказав він під час «круглого столу» на тему «Безпека України в геополітичному вимірі». На його думку, іноді ми потрапляємо в надзвичайно складні становища, коли наша зовнішня політика або формується без врахування реалій, або не повною мірою зважає на об’єктивні процеси, що відбуваються у світі. Л. Кравчук також вважає, що Україна під час формування зовнішньополітичного курсу не може не враховувати свого минулого і, зокрема, важливість стратегічного партнерства та співробітництва з країнами колишнього СРСР, особливо з Росією.

У свою чергу, радник Президента України Володимир Горбулін зазначив, що сьогодні перед Україною стоять кілька можливих варіантів розвитку зовнішньої політики, у тому числі політики нейтралітету. Однак, за його словами, позаблоковість не дасть Україні гарантій недоторканності її території, а також збереження суверенітету. Тому одним із найперспективніших векторів зовнішньої політики України є її членство в НАТО.

А присутній на «круглому столі» екс-президент Польщі Олександр Квасневський підкреслив, що розбіжності між гілками влади в Україні бачать у Європейському cоюзі, і ці розбіжності завдають шкоди міжнародному іміджеві України. «Не вистачає гарного співробітництва між президентом, урядом і парламентом», — сказав А. Квасневський, додавши, що одночасно у Європі відбувається ослаблення «проукраїнських позицій». Утім, на його думку, Євросоюз має дати Україні чітку перспективу членства в цій структурі.