Сьогодні парламент планує розглянути державний бюджет на наступний рік. Профільний комітет Верховної Ради доопрацює законопроект і врахує низку пропозицій Президента України. Про це повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на погоджувальній раді лідерів парламентських фракцій та комітетів.

На його переконання, є два варіанти розвитку «бюджетних подій»: або парламент долає вето глави держави, або законопроект голосується з поправками і буде переданий на підпис Президентові України. У разі, якщо Віктор Ющенко не підпише закон, то країна житиме за параметрами, що передбачені в держбюджеті на 2006 рік. «Іншого виходу немає», — наголосив О. Мороз. Крім того, Голова Верховної Ради вважає: треба доручити уряду скоригувати соціальні виплати для населення і, по можливості, їх збільшити, з урахуванням соціально-економічної ситуації за підсумками першого кварталу 2007 року. Минулої п’ятниці представники парламентської коаліції і Президент обговорили бюджетний процес. Це, за словами Олександра Мороза, була «конструктивна і доброзичлива» дискусія.

Сьогодні сесія також заслухає звіт тимчасової слідчої комісії з питання перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканала СТБ з боку народного депутата Олега Калашнікова, що відбулося 12 липня 2006 року біля приміщення Верховної Ради України (до речі, цього пленарного тижня депутати щодня заслуховуватимуть звіти ТСК). Не менш резонансним цього дня буде і розгляд законопроекту про парламентську опозицію. Ця тема, наголосив Олександр Мороз, цікава і необхідна. Він не виключив, що депутати ухвалять документ у першому читанні.

Зміни до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» з пропозиціями Президента України, законопроект по амністію народні обранці розглянуть за скороченою процедурою.

Завтра в парламенті — попередній звіт ТСК з питань розслідування обставин і причин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе та з’ясування причин зволікання у розслідуванні кримінальної справи. А після обіду — парламентські слухання, присвячені становищу молоді в Україні (стосовно підтримки молодої сім’ї, посилення соціального захисту дітей та молоді в 2001—2006 роках).

Попередній звіт ТСК з питань розслідування факту порушень прав народних депутатів України, законопроекти про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2007 рік (друге читання), про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно стимулювання заходів з енергозбереження (третє читання), обрання та звільнення суддів — у порядку денному четверга. Не виключено, що депутатам вдасться і затвердити календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради.

В останній сесійний день цього року парламентарії заслухають звіт ТСК з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживань службовим становищем з боку окремих посадових осіб Міністерства внутрішніх справ України, викладених у статті «Інша міліція», опублікованій у газеті «2000» 8 вересня 2006 року. Крім того, народні депутати розглянуть законопроекти про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення розміру аліментів на дітей, до деяких законів (стосовно пенсійного забезпечення медичних працівників), до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо розмірів допомоги).

А парламентський комітет з питань свободи слова та інформації пропонує цього тижня сформувати персональний склад громадських рад національних теле- та радіокомпаній України. Як повідомив голова комітету Андрій Шевченко, комітет зареєстрував з цього питання відповідний проект постанови і пропонує Верховній Раді розглянути його 21 грудня. До речі, до громадської ради Національної телекомпанії України пропонується включити В’ячеслава Кириленка, Тараса Петріва (за квотою Президента); Ганну Герман, Володимира Ландика, Ольгу Герасим’юк, Євгена Філіндаша та інших. Комітет не визначився з кандидатами до рад від громадських організацій.

25—29 грудня народні депутати працюватимуть з виборцями, а 2—5 січня — в комітетах і фракціях.

А голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Макеєнко сподівається, що Верховній Раді та секретаріату Президента вдасться досягти компромісу стосовно державного бюджету на 2007 рік. «До чогось домовимось», — сказав він. Народний депутат не виключив, що в парламенті знайдеться більш як 300 голосів для підтримки проекту основного фінансового документа країни. «Якщо не буде подолано вето, то це не дуже добре для країни, яка говорить про європейську інтеграцію», — зауважив голова комітету.