Хокей. Київ. Єврохокейчелендж. Турнір національних збірних. Палац спорту. 15-17 грудня. Україна—Румунія. 11:1 (2:1, 7:0, 2:0). Казахстан—Польща. 6:2. Україна—Казахстан. 3:2 (1:0, 2:0, 0:2). Румунія—Польща. 2:4. Україна—Польща. 6:3 (2:1, 2:1, 2:1). Казахстан—Румунія. 5:1.

Одразу після завершення турніру ексклюзивне інтерв’ю кореспондентові «Голосу України» дав генеральний менеджер збірної України, заслужений тренер країни Василь ФадЄЄв (на знімку).

— Це був один із етапів підготовки нашої команди до чемпіонату світу-2007, який у квітні відбудеться в Москві. Перших два таких турніри ми пропустили. Причина банальна — відсутність коштів. А цей ми провели завдяки тому, що до керівництва Федерації хокею України (ФХУ) прийшли нові люди. Зокрема, президентом федерації, як уже повідомлялося, став Анатолій Брезвін (голова Державного податкового комітету України). Сподіваємося, що наше фінансове становище поступово поліпшуватиметься. І відтепер ми братимемо участь у всіх турнірах, котрі пропонує міжнародна федерація ІІХФ протягом кожного року.

До речі, 21 грудня відбудеться розширене засідання ФХУ, на якому відбудеться серйозна розмова про нинішній стан і майбутнє національного хокею. І, звичайно, йтимеметься про підготовку до наступного чемпіонату світу.

— Які чергові її етапи після київських змагань?

— У лютому ми візьмемо участь у наступному єврохокейчеленджі, котрий відбудеться у Франції. А напередодні чемпіонату для національної команди заплановано завершальний збір.

— Та повернімося до київських змагань...

— Організація їх була просто відмінна. За останні років п’ять, як на мене, найкраща. Велика за це подяка нашим спонсорам — «Союз Віктан» та UMC. Тепер кілька слів, власне, про хокей. Рівень учасників був неоднаковий. Ми представляли вищу лігу світового хокею, решта грають у першому дивізіоні. Хоча збірна Румунії відверто слабка. Натомість казахи — гідні суперники. І лише прикрий збіг обставин залишив цей колектив за межею світової еліти. Матч із ними у Києві показав, що з таким суперником розслаблятися небезпечно. Упродовж двох періодів наші хлопці демонстрували непоганий клас, упевнено вели перед. А в завершальній двадцятихвилинку проявилася стара хвороба українського хокею. Це коли досягається певний результат, то відбувається неприємний збій у грі. Причини? Якась неприпустима зневага до суперника. До цього додамо травму Гунька, вилучення до кінця гри Срюбка. Та ще й Цируль зламав ковзана, і йому не встигли підібрати нового. Отже, троє провідних виконавців «випали», і все пішло шкереберть. Стався злам. Лише ціною великих зусиль вдалося вирвати перемогу.

— Відчувається, що ви задоволені новим керівництвом ФФУ...

— Хочу сказати кілька теплих слів вдячності на адресу Олександра Омельченка — попереднього президента ФХУ. Попри свою зайнятість (усім добре відомо, як непросто керувати столицею) Олександр Олександрович знаходив час і кошти для хокею, щоб і у ФХУ, і в «Сокола» було нормальний бюджет. Отож, дев’ять років минулися не дарма. Україна постійно грали у вищій лізі.

Відчувається, що нові керівники, котрі добре розуміються на хокеї, люди ініціативні. Зокрема, перший віце-президент ФХУ, народний депутат України Дмитро Саламатін знає про гру не з розповідей, володіє предметом чудово. Його діти — хокеїсти. Починаючи з президента, всі керівники федерації добре знають спорт і люблять хокей. Виходить, що ніби нарешті з’явилося світло в кінці тунелю. Це відчули і хокеїсти збірної. Цього разу відгукнулися всі, кого запрошували. Жодних вимовок не було. І це найбільше радує. Гравці тонко відчувають зміну ставлення до себе. Скажімо, на всіх наших матчах був присутній президент федерації. А ще приходили президент НОК України Сергій Бубка і міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Віктор Корж. Одразу стільки високих уболівальників на наших заходах не бувало з радянських часів. Іще про одне. Мені розповів президент ІІХФ Рене Фазель, що під час зустрічі з ним Прем’єр-міністр України Віктор Янукович обіцяв, що в Києві і Донецьку буде зведено льодові палаци.

— Схоже, що у збірної справи підуть на поправку. А от «Сокіл», яка його доля?

— Гадаю, що тут також піде на краще. Та хочу наголосити, що ми — постійні заручники політики. Приміром, змінилося керівництво міста, і ставлення до спорту, на жаль, також...

* * *

Оденсе (Данія). Молодіжний чемпіонат світу (U-20). Перший дивізіон. Група А. Українська збірна і завершальні два матчі виграла: у збірних Польщі (4:0) та Естонії (2:0). Таким чином, наш колектив здобув чотири перемоги. І лише одну зустріч (данцям) програв. У підсумку Данія, Латвія та Україна набрали по 12 очок. Довелося рахувати шайби у зустрічах між ними. Найкращий показник у данців, другий — у латишів, третій — у нас.