У той час, як чимало людей із багатьох країн мають намір жити в Німеччині, у самій ФРН спостерігається постійний відплив власних громадян до інших країн.

Як повідомила нещодавно газета «Європа-Експрес», у Німеччині вже не перший рік спостерігається відплив її громадян на постійне проживання до інших країн. Так, Центральне федеральне статистичне відомство вважає, що торік країну залишили 145 тисяч її жителів. А загалом, за іншими даними, щорічно з Німеччини виїжджають майже 250 тисяч її мешканців.

Просто не всі вважають за доцільне інформувати про свої наміри відповідні відомства, щоб не позбутися майбутніх соціальних привілеїв, особливо частини заробленої вже пенсії.

І щоб зберегти за собою ті самі пільги, багато німецьких емігрантів осідають у країнах єдиного європейського простору. Бо тут діє ідентична система медичного страхування та майже такі само правила придбання та оренди нерухомості.

Згідно з останніми дослідженнями соціологічного інституту «Форса», майже 40% населення Німеччини віком від 14 до 49 років думають про зміну країни проживання. Які причини спонукають людей до таких радикальних кроків?

Передусім стан економіки країни, яка позбавляє багатьох спеціалістів перспективи кар’єрного росту та загрожує будь-якої миті залишитися без роботи, отримуючи мінімальну соціальну підтримку. Зовні начебто все пристойно: втратив роботу, пропонуємо іншу. Але яку? Здебільшого — непрестижні роботи. Особливо це стосується так званої одноєврової роботи, коли людина з вищою освітою має йти прибирати листя в парку або мити під’їзди будинків. І це стосується всіх: і тих, хто тільки-но приїхав до Німеччини, і корінного населення.

Німеччина втратила економічну прихильність та популярність у людей — такого висновку дійшли німецькі соціальні дослідження. І не тільки у спеціалістів екстра-класу, а також для осіб із середньою освітою. Тоді як близьке та далеке зарубіжжя надає людині більше можливостей для самореалізації.

Так, якщо у ФРН нагально здебільшого потрібні сезонні збирачі спаржі та підсобні робітники для наведення порядку в лісах та парках, то у Швейцарії, Австрії, Норвегії, Швеції, Бельгії та Нідерландах конче не вистачає будівельників вищої категорії, інженерів, комп’ютерників, програмістів, кухарів та менеджерів для готелів тощо. Та особливо лікарів усіх спеціалізацій.

Для прикладу, щоб уявити собі масштаби еміграційного відпливу з Німеччини до інших країн світу: ФРН за кожні два роки втрачає регіон за чисельністю населення міста Лейпціга.

Щоб запобігти катастрофі, пов’язаній із втратою «німецьких мізків», спеціалісти ще одного соціального дослідного центру у Вісбадені пропонують приймати у Німеччину на постійне проживання та забезпечити їх роботою точно таку само кількість тих же лікарів, фізиків, інженерів, комп’ютерників, яку вони втратили...

Мюнхен.