Народним депутатам так і не вдалося подолати вето Президента на закон про державний бюджет України на 2007 рік. Нову редакцію головного фінансового документа країни (де частково врахували пропозиції глави держави) підтримали 248 народних депутатів. 252 голоси було віддано за направлення кошторису на доопрацювання. 19 грудня Комітет Верховної Ради з питань бюджету разом з уповноваженими представниками Президента і Кабінету Міністрів мають подати парламенту узгоджений варіант закону.

Арсеній Яценюк, який представляв позицію Президента в парламенті, закликав народних обранців не політизувати бюджетний процес, а перевести його в економічну площину і об’єктивно підійти до підрахунків. На жаль, зазначив доповідач, практично всі ініціативи глави держави, які коштували б бюджету три мільярди гривень, відхилив профільний комітет.

Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Макеєнко пояснив, що на президентські ініціативи треба «трохи більше» — 10 мільярдів. Однак комітет все-таки обмежив депутатські пенсії та передбачив кошти від приватизації на збільшення мінімальних зарплат, прожиткового мінімуму та витрат Міністерству оборони (ці поправки були проголосовані конституційною більшістю).

Народні депутати 418 голосами прийняли за основу законопроект про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок.

Нині, за словами автора законопроекту Ярослава Сухого, потрібно негайно зупинити масовий продаж санаторіїв. І домогтися виконання численних постанов, які визначають, що профспілкове майно — державне. Натомість керівництво Федерації профспілок України, обурювався народний депутат, вважає таке майно своєю приватною власністю. Особливо активізувалася «діяльність» нового керівництва ФПУ ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» та ЗАТ «Укрпрофтур» в останні два роки. Товариства реалізували 34 об’єкти та цілісні майнові комплекси майже за 9 мільйонів гривень (один санаторій продавали за ціною однокімнатної квартири). А ФПУ, за даними народного депутата, продала торік приватній структурі весь свій пакет акцій (94 відсотки!) найкращого в країні санаторно-курортного комплексу в Трускавці, вартість якого оцінюється в сотні мільйонів гривень. А 21 вересня 2006 року президія Федерації професійних спілок прийняла, на переконання парламентарія, безпрецедентну постанову. Нею фактично ухвалено завершення продажу майна. Серед «неперспективних» для держави об’єктів — одеські й кримські санаторії.

Народні депутати також заслухали інформацію про сьоме засідання міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, яку надав співголова міжпарламентської комісії Адам Мартинюк. Учасники зустрічі, за його словами, не раз наголошували на активізації парламентських відносин. Наступне засідання комісії відбудеться в першому кварталі 2007 року в Москві.

Парламентарії ухвалили закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (про розмежування переліку справ, підвідомчих господарським судам та загальним судам) та проголосували за створення ТСК з розслідування ситуації, яка склалася в Київраді.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради привітав народного депутата Григорія Пономаренка (на знімку) з днем народження, а суддів — з їхнім професійним святом. Михайло Мельничук, обраний до парламенту за списками СПУ, склав присягу.