Початок тижня викликав бурю емоцій — Президент повернув парламенту проект Державного бюджету на 2007 рік. Такий крок глави держав розкритикували і уряд, і антикризова коаліція. Дехто побачив у цьому привід для дострокового розпуску парламенту.

Натомість глава держави спробував пояснити, що його крок був іще доволі лагідний — він зробив зауваження лише до чотирьох статей проекту головного фінансового документа, хоча міг і більше. І водночас — на зустрічі з журналістами — підкинув для політиків іще кілька неприємних «сюрпризів». По-перше, вщент розкритикував політичну реформу, яка, за його словами, не сприяє стабільності у державі. І повторив запрошення для всіх політичних сил: сісти за стіл і спільно вдосконалити Основний Закон. Інакше, попередив Президнет, він підтримає ідею звернення до Конституційного Суду про скасування політичної реформи.

У свою чергу Голова Верховної Ради Олександр Мороз, коментуючи слова глави держави, запропонував «не розгрібати завали інтриг», а щотижня утрьох — Президентові, главі парламенту, прем’єру — обговорювати весь комплекс проблем державного життя, які потребують вирішення. Чи прислухається Віктор Ющенко до поради — покаже час.

Водночас депутати прийняли з десяток законів. І, зокрема, останній необхідний для вступу у Світову організацію торгівлі. Схоже, довга дорога у дванадцять років до СОТ з криками про необхідність захисту вітчизняного товаровиробника завершується. Тим більше, що урядовці підписали протокол з Тайванем про вільний доступ до ринків. У зв’язку з розмаїттям думок щодо цього кроку поставлю лише одне запитання: скільки ділків нажили мільйони гривень через відсутність цивілізованих правил поведінки на ринку і через високі митні тарифи, контролюючи потоки контрабанди в Україну? Чи не вони виступали найбільшими поборниками вітчизняного товаровиробництва, тихцем набиваючи кишені і не сплачуючи податків?

Та хоч би там що, а все наполегливіше стукає у наші двері 2007 рік — рік Свині за східним календарем. Дай Боже, щоб він нікому з нас, у тому числі уряду, не підклав свиню.