Ляльки знайомлять із Франком

В Івано-Франківську завершилася акція «Іван Франко на сцені театру ляльок», яку проводив Обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки на честь 150-річчя з дня народження Каменяра. Більше місяця актори показували школярам міста вистави за його творами: «Коли ще звірі говорили», «Підкова на щастя», «Лис Микита та неситий Вовк». Як каже директор театру Зіновій Борецький, жоден інший ляльковий театр України не має нині в репертуарі стільки постановок за творами Каменяра.

Лялькарі не забули й про дітей з глибинки. Ще на початку року з виставою «Коли ще звірі говорили» театр здійснив турне по області (зіграв 57 вистав на виїзді), а недавно провів рейд віддаленими гірськими селами Верховинського, Рожнятівського, Богородчанського, Надвірнянського, Косівського районів. Загалом діти горян переглянули понад 40 вистав. Передусім актори завітали до дітей-сиріт, безплатно виступили в школах-інтернатах Верховини, Косова, Надвірної, Угорників, у Будинку милосердя св. Миколая в Крихівцях, Тлумацькому центрі допомоги «Рідна оселя». Стаціонарні вистави також безплатно переглядають вихованці притулку для неповнолітніх, центру соціальної адаптації дітей «Надія» та діти чорнобильців і «афганців». Нині театр готується до новорічно-різдвяних свят, але з його афіші й далі не сходять вистави за творами Франка.

Вл. інф.

Пісенні крила не стомлюються

Минула субота для Кам’янця-Подільського на Хмельниччині стала святом «Журавлика». Так зветься народна дитячо-юнацька капела, якій саме виповнилося чверть століття. Тут виступають юні таланти від 10 до 20 років. З «Журавликового» гнізда вилетіли відомі в Україні Марина Одольська та Анна Зотьєва, тут шліфувалися голоси Олени Собіщанської, Олени Петрової, Діни Малецької, Наталії Мамчур, Наталії Овчарук, Оксани Томків, Андрія Бондаренка та багатьох інших, більш чи менш відомих молодих співаків. Більшість їх прибули на торжество.

Сьогодні капела знана в Європі й удома, перемагала на І Міжнародному дитячому хоровому фестивалі духовної музики «Тернопільська Зоринка», VІІ Міжнародному «Артеківські зорі», VІ Всеукраїнському «Весняні голоси». «Журавлик» давав урок співу на Міжнародній хоровій асамблеї.

Добре, що з 1992 року діти не тісняться в шкільних закапелках, а мають можливість працювати у відкритій в місті дитячій хоровій школі. Вона тоді була третьою в Україні, але їх і досі ще небагато. Нині тут навчається 300 дітей.

У репертуарі «журавлят» майже сто творів, серед яких шедеври духовної музики, українські народні пісні, колядки, щедрівки. Нещодавно вийшов перший компакт-диск капели із Різдвяною програмою. Диск записано Національною радіокомпанією України. А Київський інститут біографічних досліджень вмістив матеріал про капелу в книзі «Ювіляри України. Події та особистості ХХІ століття». Ось як високо злетів звичайний шкільний хор! Бо саме з хору «Ровесники» школи №1 починалася біографія «Журавлика». Його творець — відмінник освіти України, вчитель-методист Іван Нетеча вдихнув у своє дітище енергію праці та енергетику пісні. Це дає наснагу капелі залишатися одним із найяскравіших навчально-мистецьких колективів Хмельниччини.

Віра ШПИЛЬОВА.