Вечірнє засідання 14 грудня

Депутати затвердили проект закону, який встановлює розмір мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Проект державного бюджету на 2007 рік передбачає прожитковий мінімум для працездатних з 1 січня на рівні 483 гривні, з 1 квітня — 496 гривень, з 1 жовтня — 505 гривень.

За словами доповідача — глави підкомітету Комітету з питань соціальної політики та праці Володимира В’язівського — якщо на кінець 2002 року мінімальна зарплата становила 45% від прожиткового мінімуму, у 2003-му — 56%, у 2004-му — 65 %, у 2005-му — 73 %, то сьогодні — знов-таки лише 85 %. За показниками нинішнього варіанта держбюджету-2007, наступного року не передбачається збільшення мінімальної зарплати. Однак депутати ще сподіваються при доопрацюванні бюджету підвищити планку мінімальної зарплати відповідно до ухваленого закону.

У другому читанні та в цілому схвалено ще один соціальний законопроект — про внесення змін до закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Ця проблема наразі нагадує біг по колу — визнав доповідач, член Комітету з питань соціальної політики та праці Олександр Стоян. Щороку депутати вносять по кілька десятків варіантів законів про повернення втрачених заощаджень громадян України в колишньому Ощадбанку СРСР, однак проблему не вирішено й донині. Закон, що розглядався, було прийнято за основу ще на початку нинішнього року парламентом попереднього скликання. Його доопрацьовувала робоча група за участю представників Мінфіну, Ощадбанку України, НБУ, Державної комісії з регулювання ринків, фінансових послуг та інші експерти. Закон (якщо його підпише Президент), передбачає виділяти з державного кошторису як мінімум 1,5% від ВВП на виплату знецінених заощаджень громадян. У разі набуття чинності цим законом можна буде за рахунок втрачених заощаджень в Ощадбанку колишнього СРСР через відповідні субвенції з державного місцевим бюджетам погашати заборгованість громадян за електроенергію, газ, тепло, квартплату та інші житлово-комунальні послуги.

У цілому також схвалено проекти законів «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо проведення першої сесії районної, районної у місті, обласної рад; зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо додаткових заходів зі захисту прав людини в кримінальному процесі, зміни до деяких законів України щодо закупівлі за державні кошти автомобілів для інвалідів; зміни до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за самовільне захоплення земельної ділянки. Парламент також схвалив низку постанов про призначення позачергових виборів сільських голів у деяких селах, де наразі немає голів.