Співпраця заради майбутнього

Київ. Понад 400 осіб пройшли повний курс лікування, ще 800 отримали часткову допомогу в реабілітаційних закладах проекту «Денний центр як нова форма допомоги наркозалежним в Україні». За словами директора Інституту проблем наркоманії та наркозлочинності Романа Ліщука, «Денний центр» — результат співпраці організації з нідерландським Інститутом Трімбос. Проект діє ось уже три роки. Підхід, що застосовують під час роботи з пацієнтами, комбінований, оскільки в ньому поєднані психологічна підтримка та терапевтичне лікування, а фахівців залучають із різних сфер медицини. За цей час також підготовлено й видано низку робіт та відеоматеріалів, що надалі зможуть використовувати схожі заклади. А багато з тих, хто отримав допомогу у центрах, залишилися у них консультантами.

Вікторія ЛАКИЗЮК.

Відкрито кафедру ЮНЕСКО

Сумська область. П’яту в Україні і першу в області кафедру ЮНЕСКО «Нові інформаційні технології в освіті для всіх» відкрито в Сумському державному університеті. Це сприятиме забезпеченню інформатизації суспільства та адаптації освіти, що нині не обмежується кордонами певної держави, до нових вимог.

Владислав ЖМУРКОВ.

Сто років — наче мить

Івано-Франківська область. Побажання жити до ста вже не підходить для прикарпатців Василини Павлівни Сенюк з села Джурків Коломийського району та Михайла Васильовича Гордія — жителя села Потік Рогатинського району. Сторічного віку вони вже досягли — у грудні майже одночасно відсвяткували ювілеї. З цієї нагоди керівники області вручили їм вітальні грамоти від Президента України та грошові допомоги від облдержадміністрації. А загалом на Прикарпатті проживають 37 довгожителів, яким більше ста літ.

Дарина НАЗАРЧУК.

Горіли наркотики

Ужгород. Слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області закінчив розслідування кримінальної справи щодо мешканця Мукачевого Г., якого затримали на митному посту «Лужанка» Виноградівської митниці. Цей громадянин спробував ввезти з Угорщини 15 935 грамів екстракту опію. А це, висловлюючись лексиконом наркоманів, 1 мільйон доз. На чорному ринку дурман коштує близько 200 тисяч доларів. Контрабандиста засудили до позбавлення волі на 9 років. А 6 пакетів опію у присутності представників преси співробітники УСБУ спалили в котельні ужгородського цегельного заводу.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Побільшало на ціле містечко

Черкаська область. Понад 17 тисяч мігрантів переїхали до Черкащини за десять місяців цього року. Це на 10 тисяч осіб більше, ніж за відповідний період минулого року. Найпопулярніший серед новоприбулих — Черкаський район. У ньому збереглися міцні сільськогосподарські підприємства, є розвинута соціальна інфраструктура й до обласного центру близько.

Переважна більшість мігрантів, котрі вибрали для проживання Шевченків край, раніше мешкали в інших областях України. Майже 8 відсотків — вихідці з країн СНД та Балтії. Менше одного відсотка — з країн далекого зарубіжжя, зокрема з Азії та Африки.

Лідія ТИТАРЕНКО.